Provozuje:
Juris Real Estate

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách má letos rekordní produkci.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumperku má letos díky kratším odstávkám a milionovým investicím do zvýšení účinnosti rekordní produkci elektřiny.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách má letos rekordní produkci.

autor. JURIS REAL, ČTK

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumperku má letos díky kratším odstávkám a milionovým investicím do zvýšení účinnosti rekordní produkci elektřiny.

"Minulý týden překonala dosavadní nejvyšší výrobu elektřiny z roku 2016, kdy vyrobila 716.315 MWh," řekl ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý.

"V minulých letech jsme do zvýšení účinnosti, spolehlivosti provozu a také do prodloužení životnosti elektrárny investovali stovky milionů, jen letos šlo o opravy a investice za zhruba 40 milionů korun. Po předloňské výměně oběžného kola a rozsáhlé rekonstrukci dolní nádrže jsme letos provedli např. výměnu reverzačních odpojovačů v podzemí elektrárny a mnohé další práce," uvedl ředitel přečerpávací elektrárny Vítězslav Chmelař.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Při jednom přečerpávacím cyklu dokáže elektrárna Dlouhé stráně do energetické sítě dodat až 3,5 milionu kWh. Loni vodní přečerpávací elektrárna po předchozí modernizaci vyrobila 636.900 MW elektrické energie. V porovnání s rokem 2018, kdy měla elektrárna kvůli opravám delší výpadek, se její produkce zvýšila o 17 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»