Provozuje:
Juris Real Estate

Prázdné domy zaplavují Českou republiku.

A je to obrovský problém, tvrdí aktivista.

Prázdné domy zaplavují Českou republiku.

autor. JURIS REAL

A je to obrovský problém, tvrdí aktivista.

Prázdný dům představuje pro svou lokalitu problém, přitahuje negativní sociální jevy a snižuje hodnotu okolních nemovitostí.

Opuštěná obydlí jsou současně nemorální, protože spousta lidí spí pod širým nebem či na ubytovnách za vysoké poplatky, píše na webu Prázdné Domy jeho zakladatel Petr Zeman.

„Zastavují se nové a nové plochy a přitom v centrech měst čekají na využití prázdné nemovitosti. Nikdo netuší, kolik chátrajících domů se ve městech nachází, protože žádná databáze nevyužívaných objektů dosud neexistovala. Vytvořme mapu prázdných domů a vdechněme jim společně nový život, říkají autoři interaktivní mapy,“ doplňuje Zeman. Účelem portálu Prázdné Domy je zmapovat opuštěné stavby v celé České republice. Autor interaktivní mapy a jeho kolegové vyzývají veřejnost, aby se do sběru dat a informací zapojila. Stačí prázdnou budovu, dům či jinou stavbu vyfotografovat a spolu s popisem ji umístit na web Prázdné Domy. „Impulsem byla procházka po centru Prahy. Když jsem zvedl hlavu a podíval se do oken těch krásných domů, zjistil jsem, že jsou prázdné a opuštěné. Některé domy byly na spadnutí, například dům Na Kocandě v ulici Křižovnická 71,“ vysvětluje vznik webu spoluautor Radomír Kočí, který chce s tímto problémem seznámit širokou veřejnost a zjistit, proč jsou krásné historické domy v takovém stavu a případně majitelům nabídnout i nějaké řešení.

„Štve mě, když se v Praze v historickém centru staví kontroverzní bytový dům „maršmeloun“ a radnice obhajuje stavbu prohlášením, že chce do centra vrátit život a obyvatele. Přitom jsou všude okolo desítky prázdným domů s opuštěnými byty. Oživit prázdné domy, to je náš cíl,“ informuje Kočí. Iniciativa Prázdné Domy spolupracuje s občanským sdružením Alternativa 2, která opuštěné objekty úspěšně zachraňuje. Stojí například za tenisovým areálem Výletná na Letné a bývalou vojenskou základnou Hájek, která je nyní největším paintballovým areálem v ČR. Majitelé zveřejněných nemovitostí se zatím autorům webu nehlásí, oslovili je ale realitní kanceláře. Rádi by dostávali tip na tyto stavby a majitele, které by oslovili s nabídkou na zprostředkování prodeje. „Situace kolem prázdných domů a majetkoprávních vztahů je někdy velmi složitá. Nyní náš spolupracovník Michal řeší situaci s hotelem Vaníček v Praze 5, kde naráží na překážky s vyřešením situace místo toho, aby byl systém nějak nápomocen tento stav řešit,“ dodává Kočí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»