Provozuje:
Juris Real Estate

Právní normou roku 2018 se stal zákon o urychlení výstavby infrastruktury.

Nejlepším legislativním počinem roku 2018 se v anketě Zákon roku stala novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury.

Právní normou roku 2018 se stal zákon o urychlení výstavby infrastruktury.

autor. JURIS REAL (s využitím Právní prostor)

Nejlepším legislativním počinem roku 2018 se v anketě Zákon roku stala novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury.

Na druhém místě se umístil evropský balíček oběhového hospodářství a na třetím novela zákona o ochranných známkách. ČTK o tom informoval organizátor ankety, společnost Deloitte Legal.

"Podle výsledků Zákona roku 2018 je volání českých podnikatelů po rychlejším a transparentnějším stavebních řízení skutečně enormní. Za deset let fungování Zákona roku snad nikdy nezvítězila nominace s tak velkým odstupem jako letos," konstatoval předseda Nominační rady Zákon roku a partner Deloitte Legal Tomáš Babáček. Vítězná novela má zkrátit proces povolování nejvýznamnějších staveb dopravní infrastruktury, především dálnic a železnic. Zavádí fikci souhlasu pro vydání závazného stanoviska. Dále urychluje vyvlastňovací řízení u významných dopravních staveb.

Zákon má i kritiky. Podle České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) je uspěchaný, celkově není dobře připravený a je šit na míru pražským developerům. Podle Českého svazu ochránců přírody popírá veřejné zájmy, jako je ochrana přírody či památková péče, i práva sousedních vlastníků. Ochranu životního prostředí a památkovou péči ve prospěch stavebníků a investorů návrh omezuje podle Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR. Zákon bude ještě zkoumat Ústavní soud.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»