Provozuje:
Juris Real Estate

Praha nesouhlasí s umístěním repliky Mariánského sloupu na Staroměstském nám.

Zastupitelé odmítli revokaci původního nesouhlasného stanoviska z roku 2017, kterou navrhli zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), Jan Čižinský (Praha Sobě), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Martin Benda (Praha Sobě).

Praha nesouhlasí s umístěním repliky Mariánského sloupu na Staroměstském nám.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Zastupitelé odmítli revokaci původního nesouhlasného stanoviska z roku 2017, kterou navrhli zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), Jan Čižinský (Praha Sobě), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Martin Benda (Praha Sobě).

Diskuse se neúčastnily opoziční ODS a ANO, jejichž zastupitelé před 3:00 na protest proti délce jednání odešli domů. O bodu zastupitelé hlasovali v 5:15, předkladatelé se jej před hlasováním neúspěšně pokusili stáhnout.

Předkladatelé návrhu hodlali zrušit původní nesouhlasné usnesení a současně povolit sochaři Petru Váňovi a jeho spolupracovníkům zábor místa na Staroměstském náměstí, kde sloup do roku 1918 stál.

Podmínkou by bylo, že se na umístění nejprve shodnou Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference. Po dvouhodinové diskusi zastupitel Wolf uvedl, že chce návrh revokace stáhnout, což ale zastupitelé neodhlasovali.

Sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. "Je zřejmé, že se k té debatě ještě budeme muset vrátit," uvedl předseda klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil. Dodal, že pro něj není tak podstatná církevní otázka nebo symbolický výklad role sloupu v českých dějinách. Důležitý je podle jeho názoru rovněž jeho význam jako památky, která může doplnit náměstí a vrátit mu jeho původní podobu. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že považuje za nešťastný přístup příznivců sloupu, kteří se pokusili jej na náměstí umístit bez souhlasu hlavního města. Na předloženém návrhu mu navíc vadilo, že by město mělo rozhodnutí přenést na církevní organizace. "Pokud my tady nejsme schopni dojít k závěru, co by mělo stát na možná nejvýznamnějším náměstí v zóně UNESCO, tak je na místě se ptát, co tady vlastně děláme," řekl.

Podle příznivců však sloup vznikl jako připomínka obrany Prahy před Švédy v roce 1648 a je symbolem míru. "Byl bych hrozně rád, kdyby ti lidé, co mluví o smíření, na tom smíření zapracovali a aby tady v Praze byly krásné památky," uzavřel autor repliky sloupu Petr Váňa.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»