Provozuje:
Juris Real Estate

Povinnost zapisovat skutečné majitele do evidence se zřejmě zúží.

Ministerstvo spravedlnosti si při novelizaci zatím neví rady s povinností u SVJ.

Povinnost zapisovat skutečné majitele do evidence se zřejmě zúží.

autor. JURIS REAL (s využitím Česká justice)

Ministerstvo spravedlnosti si při novelizaci zatím neví rady s povinností u SVJ.

Příspěvkové organizace možná nebudou muset zapisovat své skutečné majitele do jejich evidence. Ve Sněmovně to konstatoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v odpovědi na interpelaci Stanislava Blahy (ODS), podle kterého je zapisování skutečných vlastníků v některých případech zbytečnou byrokracií. Zmínil např. také společenství vlastníků bytů. Povinnost zapisovat do rejstříku skutečné vlastníky právnických osob vychází z evropské směrnice proti praní špinavých peněz. Blaha podotkl, že v případě obecních, městských nebo krajských příspěvkových organizací se do evidence zapisuje jejich ředitel, ač skutečným vlastníkem není. Totéž se týká také obecních, městských nebo krajských společností. V těchto případech se zapisuje jednatel. „Smysl zákona tak mizí. Vyplníme zbytečnou kolonku jméno, abychom splnili formální povinnost,“ uvedl Blaha.

Kněžínek řekl, že česká právní úprava vycházející z evropské směrnice se aktuálně analyzuje, následovat bude předložení novely. „Zabýváme se tím, na koho by měla dopadat povinnost uvádět skutečného majitele,“ podotkl ministr. Směrnice podle něho nestanoví exempce (výjimky), týká se všech právnických osob, byť je logické, že u některých z nich jde o formalitu. Příspěvkové organizace by měly být této povinnosti zbaveny, dodal.

Komplikovanější situace existuje podle Kněžínka u společenství vlastníků jednotek, u nichž se mají zapisovat vesměs členové výboru. Poukazoval na to, že právní norma připouští i to, že společenství má jen jednoho člena, a to firmu. Ministr si proto není jistý tím, že společenství vlastníků bytů je možné z povinnosti paušálně vyjmout.

Kněžínek rovněž upozornil na skutečnost, že skutečný majitel je člověk, který má zásadní vliv na činnost právnické osoby. Není tedy vázán na vlastnictví podílu v ní.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»