Provozuje:
Juris Real Estate

Povinné notářské zápisy v SVJ

Společenství vlastníků budou muset nově vyhledat služby právních kanceláří při tvorbě nových stanov, což je bude stát nemalé finanční prostředky.

Povinné notářské zápisy v SVJ

autor. JURIS REAL

Společenství vlastníků budou muset nově vyhledat služby právních kanceláří při tvorbě nových stanov, což je bude stát nemalé finanční prostředky.

Nový občanský zákoník mění podobu společenských smluv. Týká se to jak obchodních společností, tak i společenství vlastníků jednotek. Zatímco firmy mají na změnu stanov čas už jen do konce června, pro SVJ platí termín až do konce roku 2016. Nejpozději do tohoto termínu musejí společenství provést změny svých stanov tak, aby odpovídaly novému občanskému zákoníku. NOZ určuje povinnost založit SVJ v domě s pěti a více jednotkami, z nichž jsou alespoň tři jednotky ve vlastnictví tří různých vlastníků. "V minulosti byly při tvorbě stanov společenstvím nápomocné vzorové stanovy vydané vládním nařízením. Nová právní norma nám ale již žádnou takovou pomůcku neposkytuje. Společenství vlastníků tak budou muset vyhledat služby právních kanceláří, což je bude stát nemalé finanční prostředky," uvádí Patrik Nacher, provozovatel serveru Kancelář podnikatele. Mezi hlavní změny, které musí SVJ realizovat, jsou změna názvu, přemístění sídla společenství do vlastněné nemovitosti, popis práv a povinností členů a způsobu jednání a usnášení orgánů SVJ, stanovení pravidel pro správu domu a pozemku, jakož i užívání společných částí a pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky vlastníků jednotek na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše.

Významnou komplikací je nezbytná osobní účast notáře při hlasování SVJ o uvedených změnách. Zatímco u obchodní společnosti stačí, aby právník připravil změny a notář je stvrdil, u SVJ se musí notář osobně zúčastnit schůze, kde budou nové listiny odhlasovány, což navíc platí při každém hlasování o změnách stanov. "Často bývá problém s tím, že se ale na schůzi shromáždění nesejde dostatečný počet majitelů a není tak možné potřebné body, odhlasovat. Jenže i v takovém případě musí společenství zaplatit náklady na účast notáře na schůzi," varuje Nacher. Zdánlivě jednoduchý administrativní úkon tak znamená vynaložení nemalých peněžních prostředků. Jen na nákladech za notáře zaplatí firma nebo SVJ průměrně 5 000 korun. Krom toho je ale třeba počítat i s náklady na právníka.

Každé SVJ tak ve výsledku může zaplatit i více než deset tisíc korun, což zejména pro malá společenství není zanedbatelný náklad. "Celkové náklady na změnu pro všechny společnosti v ČR se tak vyšplhají přes dvě miliardy," odhaduje Nacher (s využitím Kvapil, K. Společenství vlastníků čekají změny. deník Právo-příloha Nemovitosti, dne 20. 5. 2014, s. 8.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»