Provozuje:
Juris Real Estate

Pošta se rozdělí na komerční část a pobočky.

Z České pošty by se měla zhruba do tří let oddělit pobočková síť poskytující služby státu do nového státního podniku. Pošta by měla dál nabízet zejména komerční služby. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Pošta se rozdělí na komerční část a pobočky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Z České pošty by se měla zhruba do tří let oddělit pobočková síť poskytující služby státu do nového státního podniku. Pošta by měla dál nabízet zejména komerční služby. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Rozdělení na pobočkovou část poskytující tzv. univerzální službu, kterou si objednává stát, a komerční část fungující v tržním prostředí má zajistit konkurenceschopnost podniku v příštích letech.

Komerční část nebude ze svého zisku muset hradit ztrátové služby, které pošta zajišťuje pro stát. Rozdělení nebude podle Hamáčka znamenat rušení poboček, propouštění zaměstnanců ani privatizaci části podniku.

Pošta má v současnosti na základě licence od státu podle generálního ředitele Romana Knapa provozovat síť nejméně 3 200 poboček nebo zajistit doručování obyčejných listovních zásilek a některých balíkových zásilek po celém území ČR.

Za to může od státu požadovat úhradu nákladů až 1,5 miliardy korun. Naposledy tuto platbu dostala za rok 2017.

"Síť poboček České pošty je unikátní a dobře víme, že činnost pošty je zejména v menších městech a obcích klíčová. Proto ji chceme zachovat. Není ale možné, aby na to pošta sama doplácela,“ uvedl Hamáček.

Oddělení poboček podle něj přinese možnost jejich transparentního financování státem.

Návrhem se bude zabývat pracovní komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, České pošty a dalších odborníků.

Letos by měla pošta s ministerstvem vnitra vytvořit strategii rozdělení, včetně rozdělení majetku, příští rok mají následovat změny v legislativě. Fyzické rozdělení má nastat v roce 2023 s novou poštovní licencí.

"Je to efektivní model, který je výhodný pro všechny, inspirací nám bylo organizační uspořádání pošty ve Velké Británii. Slibujeme si, že se Česká pošta stane silným hráčem a každý rok budeme končit v zisku,“ doplnil Knap.

Rozdělení pošty na doručovací část a pobočkovou síť bylo podle Knapa dlouhodobě plánované. Předcházelo mu přenastavení fungování pobočkové sítě a změny systému doručování. S tím souviselo i zrušení téměř 3 000 zčásti neobsazených pracovních míst v minulém roce. "V tuto chvíli žádné propouštění naplánované není," dodal Knap. Pošta zaměstnává kolem 27.000 lidí.

Rozdělení podnikání na univerzální službu a komerční službu je podle ekonoma Capitalinked.com Radima Dohnala spíše správným krokem, ale v žádném případě se u něj nesmí skončit.

"Pokud se nechce vytvořit další nákladová položka ve státním rozpočtu, pak dalším krokem musí co nejdříve být privatizace České pošty. Od roku 2008 jsou provozní výnosy v pásmu 19 mld. Kč až 20,3 miliardy Kč, přestože výnosy e-shopů za tuto dobu vzrostly mnohonásobně. Česká pošta jednoduše neumí dost dobře v tomto prostředí podnikat," uvedl.

Inspiraci lze podle něj hledat také v mnoha vyspělých zemích světa, kde už desítky let jsou původně státní pošty soukromé a mnohé dokonce na burze. Naopak nedoporučil brát si příklad z rozdělení Českých drah, kde se byrokratický aparát ztrojnásobil.

Česká pošta loni kvůli koronaviru prohloubila ztrátu o jednu miliardu na 1,382 miliardy Kč. Plánovala přitom, že propad bude ještě o 400 milionů korun vyšší.

Negativní dopad pandemie představuje více než polovinu loňské ztráty. Letos je zatím podnik v provozním zisku 25 milionů Kč.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»