Provozuje:
Juris Real Estate

Poslanecký spor o náhrady u církevních restitucí skončí u Ústavního soudu.

Míní opozice i komunisté.

Poslanecký spor o náhrady u církevních restitucí skončí u Ústavního soudu.

autor. JURIS REAL

Míní opozice i komunisté.

Jako pošlapávání právního státu, hřích proti ústavě a úlitbu menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD komunistům komentovali výsledek hlasování o zdanění církevních restitucí ve Sněmovně zástupci opozičních stran.

Stejně jako poslanci KSČM očekávají, že spor o zdanění náhrad za nevydaný majetek skončí u Ústavního soudu. Opozice míní, že restituce byly součástí vyrovnání se státu s komunistickou minulostí. KSČM argumentuje rovností všech při danění jakýchkoli příjmů a nespokojeností obyvatel země s pět let starým zákonem. "Církevní restituce nejsou ve společnosti příliš populární. To ale neznamená, že nejsou správné. Argumenty zastánců zdanění církevních restitucí při diskusi v Poslanecké sněmovně byly ostudné a nikdy by mě nenapadlo, že se něčeho podobného 30 let od pádu komunismu dočkám. Nepřistupujme na překrucování historie a na tlak KSČM," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podle šéfa sněmovního klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je rozhodnutí Sněmovny výsměchem principům právního státu. "Náhrady jsou vypláceny podle smluv. V těch smlouvách je článek, kde je napsáno, že se na smlouvy vztahuje daňová legislativa účinná v roce 2013, to znamená, že se to nezdaňuje. Pokud jedna smluvní strana svévolně změnila tento článek, je to v rozporu s právním státem," uvedl. Ve výsledku hlasování se podle něj projevil antisemitismus, protože zdanění náhrad dopadne nejen na křesťanské církve, ale i na židovské obce. Předpokládá, že spor skončí u Ústavního soudu. "Komunisté jsou evidentně vládní stranou. Všimněte si, že jsou výrazně loajálnější než druhý koaliční partner - sociální demokraté," podotkl Kalousek.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek zákon označil za špatný a za cenu, kterou koaliční vláda musela za podporu zaplatit komunistům. "Byly porušeny principy právního státu, předvídatelnost práva a právní jistota," řekl s tím, že si nikdo nyní nemůže být jistý majetkem. Největší křivda se podle něj týká Federace židovských obcí. "První jim majetek ukradli nacisti, pak komunisti a dnes bude opět zdaněn," řekl lidovecký poslanec a zdůraznil, že co bylo ukradeno, se má vracet. Šéf sněmovního klubu STAN Jan Farský schválení návrhu KSČM na zdanění státních restitucí označil za "úlitbu komunistům" a "ústavní hřích", jež porušuje základy práva. "Paní ministryně financí (Alena Schillerová) tvrdila, že má analýzu církevních restitucí, ze které vyplývá, že byly o 54 miliard předražené. Když jsme o tuto analýzu požádali, zjistilo se, že žádná neexistuje a zdanění církevních restitucí je jen další výmysl, který má zamaskovat pošlapávání právního státu," uvedl. Zákon podle Farského Senát vrátí do Sněmovny, tam ale zřejmě bude opět prosazen a v záležitosti pak bude muset po prezidentově rozhodnutí zřejmě zakročit Ústavní soud. Ten podle poslance velmi pravděpodobně návrh označí za protiústavní.

Podle komunistů zákon zavádí rovnost subjektů, kterým stát vyplácí nějaký příjem. "Daňová sazba je jako pro každého jiného, to znamená 19 procent," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. I on čeká, že návrh Sněmovně vrátí Senát, pak po rozhodnutí prezidenta předpokládá jednání u Ústavního soudu. Tvrdí, že jeho strana vychází vstříc požadavkům občanů, z nichž až 80 procent považuje zákon o církevních restitucích za nespravedlivý. Současně se bránil označování komunistů za součást vládní koalice. Poslanec Jiří Mašek (ANO) uvedl, že u Ústavního soudu by případně výsledek hlasování mohl obstát, neboť byly náhrady definované restitučním zákonem nadhodnocené proti velikosti majetku církve v roce 1947. Kdyby zákon odpovídal tehdejšímu majetku, bylo by podle Maška už teď vráceno vše, co mělo. "To, co na základě smlouvy mezi tehdejším premiérem (Petrem Nečasem) a zástupci církví bude vypláceno do budoucna, už je předmětem "zisku" a zisk je třeba zdanit," konstatoval.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»