Provozuje:
Juris Real Estate

Poptávka po nových bytech v ČR stoupá a s ní i jejich cena.

Ta se v prvním čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přehoupla přes hranici 60 tisíc korun za m2. Toto zjištění vyplývá ze společných analýz developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Poptávka po nových bytech v ČR stoupá a s ní i jejich cena.

autor. JURIS REAL

Ta se v prvním čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přehoupla přes hranici 60 tisíc korun za m2. Toto zjištění vyplývá ze společných analýz developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Největší poptávka byla po bytech v Brně, kde se jich prodalo 362, tedy o téměř 50 procent více než v předchozím čtvrtletí. V celém Jihomoravském kraji se pak letos prodalo dokonce již 460 bytů, a jižní Morava tak má v tomto ohledu před ostatními regiony výrazný náskok.

Středočeský kraj za uvedené období zaznamenal 240 prodaných bytů, na Vysočině se jich prodalo 90 a v Olomouckém kraji 74. Důvodem růstu ceny je velký zájem občanů o nové bydlení a současně neustále klesající zásoba dostupných bytů. "Domácí trh s novým bydlením se dostal do situace, kdy průměrná cena prodaných bytů dosáhla úrovně, která byla příznačná pro ceny dostupných bytů před třemi roky," říká Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema. V meziroční komparaci tak vzrostla průměrná cena nového prodaného bytu v metropoli o skoro 8 procent.

Ceny nových bytů tlačí vzhůru mj. jejich klesající zásoba. Jejich počet se jen v hlavním městě snížil meziročně o více než tisícovku z původních 6 450 na 5 250. Podle developerů za to může i prodlužující se proces schvalování nových projektů ze strany úřadů. "Skutečnost, že se příprava nového developerského projektu prodlužuje, není pouze problémem našeho hlavního města. Vidíme, že podobná situace panuje také v celé řadě dalších měst. pověstné nůžky mezi počty nabízených a prodaných bytů se neustále rozevírají, což je pro budoucnost realitního trhu varovný signál," vysvětluje Soural.

Celou situaci podle něj navíc komplikuje skutečnost, že v metropoli chybí strategický plán jeho dalšího rozvoje a panuje nevyjasněná situace ohledně budoucnosti Pražských stavebních předpisů. To developerům svazuje ruce při plánování dalších investičních záměrů. Bytů je tedy málo, poptávka po nich ale výrazně roste, a to především díky výhodným úrokům hypoték, které v uplynulém měsíci podle Fincentrum HypoIndex dokonce poprvé klesly pod dvouprocentní hranici. Vliv na situaci mají rovněž optimistická očekávání veřejnosti ohledně dalšího národohospodářského vývoje.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»