Provozuje:
Juris Real Estate

Poptávka po nových bytech pravděpodobně zvýší ceny nemovitostí.

Developeři stavějí více bytů, i tak ale nestačí uspokojovat rostoucí poptávku po novém bydlení. To může vést k vyšším cenám nemovitostí.

Poptávka po nových bytech pravděpodobně zvýší ceny nemovitostí.

autor. JURIS REAL

Developeři stavějí více bytů, i tak ale nestačí uspokojovat rostoucí poptávku po novém bydlení. To může vést k vyšším cenám nemovitostí.

Sedm tisíc nových bytů se podařilo prodat developerům za loňský rok. Letos očekávají, že toto rekordní množství ještě o 10 procent překonají.

Díky nízkým úrokovým sazbám hypoték je totiž o koupě nemovitostí velký zájem.

Jenže právě rychlý odbyt nových bytů může být příčinou jejich zdražení. Pokulhává totiž jejich samotná výstavba.

„Tempo prodeje nových bytů bylo vloni o 65 procent vyšší než zahajovaná výstavba. Pokud se s vysokou poptávkou brzy nesrovná rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat,“ řekl MF DNES předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Stávající situace podle něj může v konečném důsledku vést k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem právě k růstu cen bytů, které se tak stanou hůře dostupnými.

Developeři jsou si problému vědomi a snaží se co nejvíce svých plánů začít uskutečňovat. Tuto snahu potvrzují i nejnovější čísla Českého statistického úřadu.

Podle nich vloni stavbaři zahájili výstavbu 5 227 bytů, což je o 16,6 procenta více než v roce 2014.

Podle odborníků by však musel být tento nárůst výrazně vyšší, aby se podařilo předejít situaci, kdy bude bytů méně než zájemců o jejich koupi.

Sami developeři si stěžují na přístup pražských politiků.

„Některé městské části jsou v poslední době přímo pověstné tím, že v podstatě zcela zastavily povolování jakékoli nové výstavby,“ popisuje Kunovský.

To, že úřady začaly se stavebními povoleními šetřit, byť mírně, potvrzují statistiky. Vloni bylo vydáno 5 211 povolení, což je o 1,2 procenta méně než v roce 2014.

Ve výhodě tak aktuálně zůstávají firmy, které v Praze drží velké množství pozemků a mají na nich již výstavbu schválenou z minulých let.

„Máme nakoupeno či smluvně zajištěno půl milionu metrů čtverečních stavebních pozemků. Díky akvizicím pozemků v minulých letech můžeme v následujících pěti letech počítat s výstavbou pěti tisíc nových bytů v celkové hodnotě 10 miliard korun,“ popisuje ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Nejvíce bytů se vloni začalo budovat v Praze 9, a to celkem 920. Na druhém místě se pak v tomto ohledu umístila Praha 3, kde developeři začali v rámci svých projektů budovat celkem 813 bytů.

Nových staveb zde ještě přibude. S počátkem roku například začala nedaleko Koněvovy ulice budovat projekt Panorama Pražačka společnost CTR.

„Chceme stavět byty jen v těch nejlepších lokalitách v centrech, případně širších centrech měst,“ vysvětluje ředitel Real Estate CTR group Ján Horváth, v čem je Žižkov pro stavbaře lákavý.

Pro výstavbu v širším centru je také stávající vedení metropole spolu s Institutem plánování a rozvoje, který aktuálně pracuje na novém Metropolitním plánu.

V něm se počítá s výstavbou především na takzvaných brownfieldech, což jsou obvykle zanedbané průmyslové areály.

Mezi ně patří především lokality dnes již nevyužívaných nákladových nádraží v Bubnech, na Žižkově či na Smíchově.

Tyto oblasti by do budoucna mohly nabídnout bydlení pro desítky tisíc lidí.

Jen na zmíněném Smíchově chce společnost Sekyra Group v následujících letech postavit zhruba dva tisíce bytů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»