Provozuje:
Juris Real Estate

Poptávka po bytech na investici roste.

Stále častěji je kupují Češi.

Poptávka po bytech na investici roste.

autor. JURIS REAL

Stále častěji je kupují Češi.

Poptávka po bytech na investici roste. Zatímco dříve šlo o investiční nástroj využívaný převážně cizinci, dnes začínají mezi kupujícími pomalu převažovat Češi.

Přispívá tomu růst ekonomiky spolu s rekordně levnými hypotékami, které lidem umožňují dosáhnout na pravidelný výnos z pronájmu i v případě nižšího objemu vlastních prostředků při pořízení bytu. Vyplývá to z interního průzkumu největšího domácího rezidenčního developera Central Group.

„Lidé nechtějí nechávat své úspory jen nečinně ležet v bankách a hledají výhodnější způsoby, jak je zhodnotit,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Pro nákup nemovitosti je nyní z ekonomického hlediska ideální doba. Navíc rodiny se pro nákup bytu na investici nerozhodují jen s vidinou okamžitého pravidelného příjmu z pronájmu, ale plánují takový byt v budoucnu využít pro své děti. Podle Kunovského zájmy o investiční byty v poslední době přispívají i diskuse o zavedení záporných sazeb na peněžním trhu. Byť jde o zcela teoretickou možnost a je velmi nepravděpodobné, že by se jednou záporné sazby objevily i na běžných účtech střadatelů, stále častější úvahy ekonomů na toto téma vedou lidi k přemýšlení nad jiným zhodnocením svých úspor. „Nákup nemovitosti je typem investice, kde si i úplný laik dokáže představit možný výnos i rizika. Jde tak o jeden z prvních investičních nástrojů, které domácnosti zvažují v případě, kdy mají naspořeno dostatek prostředků a nevyplatí se jim je nechávat ležet v bance,“ dodal Kunovský.

V Central Group tvoří nákupy na investici za účelem tržního pronájmu nebo uložení peněz dlouhodobě více než 20 procent v závislosti na konkrétní lokalitě. U cenově velmi dostupných projektů v lokalitách zajímavých pro pronájem dosahuje tento podíl i 30 procent. Naopak u lokalit spíše rodinného bydlení klesá i pod deset procent.

Není tedy pravda, že developeři výstavbou nového bydlení řeší jen vlastnické bydlení, jehož podíl v České republice neustále roste. Pomáhají tak i lidem, kteří se nechtějí nechat svázat mnohaletou hypotékou, chtějí bydlet v nájmu, ale zároveň hledají nový byt vysokého a moderního standardu.

V oblasti nájemního bydlení, kterou by měly standardně řešit obce, totiž byty takové úrovně v podstatě nenajdete.

Pokud bychom brali v úvahu jen kupující cizince, bude podíl bytů koupených na investici ještě vyšší. Zejména cizinci ze zemí bývalého SSSR investici do nemovitosti v Praze využívají spíše jako ochranu před inflací a zároveň přesun svého majetku do oblasti s nižšími riziky.

Svůj byt v Praze pak využívají jako občasné sídlo, případně jej půjčí přátelům, ale jinak ho nechávají prázdný a dlouhodobě jej nepronajímají. V tom se výrazně liší od investorů z ČR.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»