Provozuje:
Juris Real Estate

Poptávka letos převýší nabídku bytů.

Zvýšenou poptávku po bytech letos developeři nezvládnou uspokojit, přestože postaví více bytů. V metropoli nabídka bytů vzroste v průměru o 3,5 procenta, poptávka o 5,6 procenta.

Poptávka letos převýší nabídku bytů.

autor. JURIS REAL

Zvýšenou poptávku po bytech letos developeři nezvládnou uspokojit, přestože postaví více bytů. V metropoli nabídka bytů vzroste v průměru o 3,5 procenta, poptávka o 5,6 procenta.

Vyplývá to ze čtvrtletní studie developerských společností, kterou zpracovaly firmy CEEC Research a KPMG Česká republika.

"Klienti budou motivováni k nákupu nemovitostí na bydlení nebo investici především velmi nízkými sazbami hypoték a jen pozvolna se zvyšujícími tržními cenami. Nestabilní právní prostředí však zpomaluje přípravu nabídky. Faktem je, že příprava staveb trvá v Praze dvakrát delší dobu, než ve Varšavě," uvedl výkonný ředitel společnosti JRD Martin Svoboda.

V loňském roce podle údajů Českého statistického úřadu zahájily firmy stavbu 6848 bytů v bytových domech, na Prahu jich připadalo 3949. Podle odhadů jich však ve stejném období developeři v hlavním městě prodali 6500 až 7000.

"Není náhodou, že počet dostupných bytů, které jsou na pražském trhu, meziročně klesl o 14 procent. Velký podíl na tom má i prodlužování schvalování nových projektů ze strany úřadů," sdělil ředitel Trigemy Marcel Soural. Podle majitele Central Group Dušana Kunovského může vést převis poptávky nad nabídkou k růstu cen nových bytů.

"Letos by se měly zvýšit o pět až osm procent," uvedl pro ČTK. Průměrná cena prodaných bytů podle studie společnosti Trigema loni přitom meziročně vzrostla o 6,6 procenta na 59.885 korun za metr čtvereční.

V ostatních městech České republiky by neměl být rozdíl mezi nabídkou a poptávkou tak výrazný. Nabídka by podle developerů měla vzrůst o 2,4 procenta, poptávka o 2,9 procenta.

"Ve vývoji nabídky je Brno specifickou oblastí, kterou trápí zejména nedostatky v územním plánu. Volných zastavitelných parcel zejména v dostupnosti centra města ubývá a zastaralý územní plán s novými plochami nepočítá," doplnil marketingový specialista společnosti Trikaya František Šudřich.

Polovina ředitelů developerských firem letos počítá s rostoucími maržemi, druhá polovina očekává stagnaci. Pro příští rok očekává další zvýšení marží necelá třetina z nich.

Celkově CEEC Research ve spolupráci s KPMG ČR oslovily zhruba 40 největších tuzemských developerů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»