Provozuje:
Juris Real Estate

Polovinu rezidenčního trhu v metropoli ovládá 7 developerů.

Polovinu trhu rezidenčního developmentu v hlavním městě drží jen sedm firem. Velká trojka má 30procentní podíl. Central Group se dokonce na trhu podílí více než 18 procenty.

Polovinu rezidenčního trhu v metropoli ovládá 7 developerů.

autor. JURIS REAL

Polovinu trhu rezidenčního developmentu v hlavním městě drží jen sedm firem. Velká trojka má 30procentní podíl. Central Group se dokonce na trhu podílí více než 18 procenty.

V prvním kvartálu prodal 246 bytů, což je více než 2,5násobek prodeje následujícího Finepu.

Vyplývá to ze společných analýz firem Trigema, Skanska Reality a Central Group. Celkem bylo v nabídce developerů na konci čtvrtletí 3 450 bytů, za první tři měsíce roku se pak prodalo 1 350 bytů.

„V minulosti poměrně stabilním žebříčkem developerů začíná hýbat nedostatek bytů v nabídce. Z předních pozic vypadlo několik větších firem, někteří velcí hráči dokonce již avizovali, že v důsledku zastaveného povolování nové výstavby nebudou mít letos co prodávat,“ uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský. Ukazuje se, že zdaleka ne všechny firmy, a dokonce ani ty velké, nejsou schopny čelit situaci, kdy úřady razantně omezily vydávání povolení na nové byty. „Délka stavebního řízení se prodloužila na aktuálně neuvěřitelných deset let,“ dodal Kunovský. Vedoucí trojka žebříčku je ale stabilní, tvoří ji Central Group, Finep a Skanska Reality. V současné situaci, kdy se naplno projevují důsledky omezeného a dlouhého povolování bytové výstavby, mají výhodu ty největší firmy, které současně pracují na přípravě řady projektů a pokud se v důsledku sporů prodlouží vydání potřebných povolení u některého z nich, firmy jsou obvykle schopny nabídnout jiný projekt. Pro menší hráče může být ale tato situace fatální. Central Group je dlouhodobě největším stavitelem nových bytů v Praze i celé ČR. Vloni prodal 1 243 bytů za 5,2 miliardy korun a letos za první čtvrtletí pak dalších 246 bytů. Na pražském trhu se tak firma podílí 18,2 procenty. Žádný z dalších developerů nepřekročil stovku prodaných bytů za čtvrtletí. Dvojkou na pražském trhu je Finep s 92 prodanými byty a se 6,8 procenty trhu. Následuje Skanska Reality s 90 prodanými byty a 6,7 procenty. Celkem bylo v Praze za čtvrtletí 2016 prodáno 1 350 bytů s vydaným územním rozhodnutím.

Nabídka developerů se ale za stejnou dobu ztenčila. Z 5 250 bytů na konci 1. čtvrtletí v loňském roce se teď na realitním trhu nachází jen 3 450. Nedostatečná nabídka vede k razantnímu zvýšení cen, v průběhu loňského roku o 19,5 procenta. V prvním čtvrtletí ceny dále rostly a navíc naprostá většina bytů v nabídce tak spadá do vyšší hladiny s cenami nad 60.000 Kč za m2. Pro střední třídu je proto reálně cenově dostupných jen asi 700 bytů. Průměrná nabídková cena nového pražského bytu je nyní již na úrovni 82.000 Kč za m2. Není přitom vinou developerů, že je nabídka tak omezená. Podle analýzy připravovaných developerských projektů, jež provedla společnost Central Group, mají pražští developeři v přípravě celkem přes 70 tisíc nových bytů. Jen zhruba 23.500 se jich ale může začít stavět zhruba do pěti let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»