Provozuje:
Juris Real Estate

Politická krize na Ukrajině dopadá silně i na pražský trh s byty.

Oslabování ruské ekonomiky a ukrajinská krize si začínají vybírat pověstnou daň na pražském trhu s nemovitostmi. Prodejci bytů hlásí, že kvůli krizi ubývá Rusů, kteří si v metropoli pořizují byty.

Politická krize na Ukrajině dopadá silně i na pražský trh s byty.

autor. JURIS REAL

Oslabování ruské ekonomiky a ukrajinská krize si začínají vybírat pověstnou daň na pražském trhu s nemovitostmi. Prodejci bytů hlásí, že kvůli krizi ubývá Rusů, kteří si v metropoli pořizují byty.

Zvláště movití ruští klienti ale naopak začali nakupovat české rezidence více.

Rusové dosud tvoří nejpočetnější zahraniční skupinu, která si tuzemské byty kupuje. Jen za novostavby utratí ročně přes miliardu korun. To je přitom zhruba desetina trhu. "V březnu došlo k razantnímu poklesu poptávky ze strany rusky mluvící klientely, a to samozřejmě souvisí s rapidním zhoršením politické situace, konstatoval Victor Leckhman, spolumajitel realitní kanceláře Lekvi & Partners, která se na ruské kupce specializuje. "Evidujeme případy, kdy Rusové koupí nemovitostí v Česku kvůli oslabení rublu a tím pádem zdražení tuzemských nemovitostí odkládají a vyčkávají, jak se situace vyvine," potvrzuje manažer realitní společnosti Professionals Petr Šula. Pokles poptávky již pociťují rovněž někteří stavebníci. "Politické turbulence již začaly mít negativní vliv na poptávku klientů ruské národnosti zejména v posledním měsíci, především díky omezení možnosti transferů finančních prostředků," sdělila ředitelka vývoje projektů a akvizic developera Skanska Reality Naďa Ptáčková. Snížení ruské poptávky hlásí taktéž společnost Ekospol. Jeho generální ředitel Evžen Korec se ale brání dávat to do vztahu s aktuálním děním na východě. Zcela opačný trend pak zachytila firma Central Group. Od počátku roku zvýšila prodeje Rusům o 30 procent, i když za březen připouští pokles. V řádu jednotek procent vzkázal vyšší poptávku od ruských zákazníků také Finep.

To potvrzuje některé hlasy z realitního trhu, že snížení poptávky mohou vyvažovat naopak bohatí Rusové, kteří budou hledat v zahraničí bezpečí pro sebe i své peníze. "Dá se předpokládat, že majetní Rusové se v reakci na tento vývoj budou ve vyšší míře snažit o bezpečné "odklonění" svých finančních prostředků mimo dosah všeobjímající ruské státní moci," soudí ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. A první bohatí kupci z východu již realitní "azyl" v tuzemsku skutečně hledají, potvrzuje developerská společnost FIM Group, která staví a prodává luxusní byty v samotném centru Prahy. "Zájem ruských a ukrajinských klientů o investice v hlavním městě rapidně vzrostl mj. kvůli neklidné politické a ekonomické situace v obou zemích," sdělila obchodní ředitelka FIM Group Ilona Monferini Mančíková.

V Praze podle poradkyně realitní kanceláře Svoboda & Williams Lindy Martynkové operují dva typy ruských klientů. První movitější, kupují nadstandardní byty v historickém centru metropole, na Vinohradech, v Dejvicích a Bubenči. Druzí se zaměřují na okrajovější části hlavního města typu Stodůlek, Zličína či na nově se rozvíjející čtvrti, jako jsou Vysočany. V některých lokalitách se ale Rusové podílí na poptávce v desítkách procent, uvádí developerská společnost Trigema a dává za příklad Prahu 13.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»