Provozuje:
Juris Real Estate

Podpořme zelenou koncepci dostupného (sociálního) bydlení.

Nedostupnost bydlení spolu s dluhovou problematikou vytvářejí smrtící koktejl s potenciálem hrozícího sociálního výbuchu.

Podpořme zelenou koncepci dostupného (sociálního) bydlení.

autor. JURIS REAL

Nedostupnost bydlení spolu s dluhovou problematikou vytvářejí smrtící koktejl s potenciálem hrozícího sociálního výbuchu.

Proto Asociace občanských poraden (AOP) vítá skutečnost, že MPSV v těchto dnech dokončilo Koncepci dostupného bydlení pro osoby v bytové nouzi.

AOP se v rámci několika pracovních skupin podílela na její přípravě. Předkládaný materiál by měl pomoci lidem, kteří se s žádostí o pomoc velmi často obracejí na naše občanské poradny. Obáváme se však, že předpokládaný harmonogram by mohl více reflektovat reálnou potřebu občanů a situaci, kterou považujeme za kritickou. U klientů občanských poraden můžeme potíže se zajištěním vhodného bydlení rozdělit do tří okruhů, z nichž první je samotné vyhledání vhodného bytu. Je zřejmé, že úspěšnost při hledání nájmu bývá u sociálně znevýhodněných osob nižší, ať již jde o důsledek etnického původu, vzhledu, oblékání, způsobu projevu, počtu dětí, chovaných zvířat atd. Tyto lidé se také často obtížně orientují v nabídce levnějšího ubytování, kde je značný převis poptávky.

S tím souvisí další okruh potíží, kterým je cenová nedostupnost bydlení, a to jak co do vstupních, tak průběžných nákladů. Bydlení především ve velkých městech je často pro jednotlivce, ale i pro samoživitelky s dětmi, seniory či mladé rodiny s nižšími příjmy příliš drahé, přičemž není reálné přestěhovat se do levnějšího a cenově dostupného bytu. I tam, kde tomu tak ale není, může nastat situace, že dotyční, zvláště senioři, fyzicky ani finančně nezvládnou stěhování. K problémům sociálně slabých často bohužel patří i neschopnost dodržovat „normální“ povinnosti. Obtíže s lidmi, kteří nezvládají udržovat pořádek v domě či bytu, včas platit nájem a zálohy na služby, pronajímatel většinou řeší ukončením nájemního vztahu a vyhledáním nového, „bezproblémového“ nájemce. U řady klientů by tak byla žádoucí forma sociálního bydlení spočívající nejen v zajištění dostupnosti bydlení, ale především včasného souběžného řešení případných problémů metodami sociální práce. Sociální bydlení by podle našich zkušeností pomohlo osobám s žádnými nebo nízkými příjmy, tj. zadluženým, nezaměstnaným, s minimální mzdou, na sociálních dávkách, rodičům samoživitelům, zdravotně postiženým a dále osobám ohroženým domácím násilím, osobám z rozpadlých rodinných vztahů, a to především z důvodu různých druhů závislostí či zadlužení, osobám po návratu z výkonu trestu, mladým lidem, kteří chtějí založit rodinu, osamělým seniorům a podobně. Počet lidí, kteří tuto pomoc potřebují, bohužel v posledních letech stále stoupá, a proto lze jen litovat toho, že předpokládaná účinnost zákona o dostupném bydlení je podle Koncepce leden 2017. Je škoda, že postupný náběh dostupného bydlení, se předpokládá v horizontu 20 let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»