Provozuje:
Juris Real Estate

Podle soudních exekutorů dochází v ČR k častému zneužívání insolvenčních návrhů.

Jeden příklad za všechny - řidič Petr V. z Kladenska dlužil na pojistném, hypotečním bankám i poskytovatelům nebankovních půjček přes 1, 3 mil. korun.

Podle soudních exekutorů dochází v ČR k častému zneužívání insolvenčních návrhů.

autor. JURIS REAL

Jeden příklad za všechny - řidič Petr V. z Kladenska dlužil na pojistném, hypotečním bankám i poskytovatelům nebankovních půjček přes 1, 3 mil. korun.

A jelikož své závazky nesplácel, byla proti němu nařízena exekuce a soudní exekutor tak začal logicky chystat dražbu jeho domu s parcelou, jehož hodnota podle odhadů mohla zhruba pokrýt dluh.

Dva dny před dražbou však na sebe podal Petr V. formální návrh na oddlužení a prodej domu musel být zastaven. V případě podání návrhu na insolvenci se totiž exekuční řízení přerušuje.

A i když soud později návrh kvůli nedostatečnému odůvodnění zamítl, protože, jak jsme hovořili výše, návrh pana V. byl pouze formální, plánovaná dražba byla již zmařena a s ní i spojené výdaje na znalecký posudek či pronájem dražební místnosti.

Podle prezidenta exekutorské komory Davida Koncze se v analogických kauzách jedná většinou o šikanózní návrh dlužníků, kteří insolvenci zneužívají k tomu, aby zabránili prodeji svých majetků. Návrhy podávají nezřídka i v den konání dražby. "Dlužník (povinný) podá den před pořádáním dražby insolvenční návrh. Z jeho strany je to de facto i de iure obstrukce. Exekutor totiž nemůže provést dražbu, je-li zahájeno insolvenční řízení. I když soud následně návrh zamítne, protože nebyly splněny podmínky vyhlášení osobního bankrotu, nic to nemění na skutečnosti, že nařízená dražba byla zmařena a že se musí pořádat opětovně. Jenže dlužník může při příští příležitosti podat nový insolvenční návrh... A takhle se to může dít pořád dokola," vysvětluje Koncz.

Soudní exekutoři přitom upozorňují, že nedokončených dražeb přibývá a na šikanózní insolvence si stěžuje každý úřad v České republice. Plzeňský exekutor Jiří Prošek zaznamenal jen na svém úřadu za minulý rok na 25 případů. "Každá druhá až třetí dražba nemovitosti, která by byla zcela určitě řádně a výhodně zpeněžena, a došlo by díky tomu k uspokojení věřitele, je zmařena insolvencí," uvádí Prošek. Exekutoři kvůli tomuto problému dokonce loni na podzim zorganizovali v Jihlavě diskusní setkání se soudci a insolvenčními správci. Exekutorská komora proto teď volá po vyjasnění vztahu mezi exekucí (pozn. individuální vymáhání pohledávky/pohledávek) a insolvencí (pozn. kolektivní vymáhání pohledávky/pohledávek) a plánuje připravit legislativní návrh změn, které chystá v průběhu letošního podzimu předložit našim poslancům a senátorům. Podle Konce by to pro futuro mohlo fungovat tak, že návrh na insolvenci by chystanou dražbu již nemohl "zarazit". Finanční výtěžek z dražby by však nepřipadl věřiteli, který navrhl exekuci, jako je tomu nyní. "Výtěžek z dražby by se pak nerozvrhl v rámci exekuce, která byla přerušena, ale připadl by insolvenčnímu správci, který by s ním nakládal jako s výtěžkem zpeněžení majetkové podstaty," popsal záměr Koncz. Soudní exekutoři si od tohoto návrhu slibují zejména úsporu nákladů vydaných na zmařené dražby (s využitím Brož, J. Exekutoři: Insolvence se zneužívají, deník MF DNES-příloha Byznys speciál, dne 16. 6. 2014., s. 2B).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Všechny články a aktuality »»