Provozuje:
Juris Real Estate

Podle expertů není Metropolitní plán v souladu se stavebním zákonem.

Návrh nového územního, tzv. metropolitního plánu Prahy není v souladu se stavebním zákonem a s ustálenou judikaturou. Vyplývá to z posouzení, který pro město zpracovala Asociace pro urbanismus a územní plánování.

Podle expertů není Metropolitní plán v souladu se stavebním zákonem.

autor. JURIS REAL

Návrh nového územního, tzv. metropolitního plánu Prahy není v souladu se stavebním zákonem a s ustálenou judikaturou. Vyplývá to z posouzení, který pro město zpracovala Asociace pro urbanismus a územní plánování.

Návrh odmítl i magistrátní odbor územního rozvoje, podle něhož neodpovídá platným právním předpisům.

Metropolitní plán je strategický dokument, který stanoví, kde se co může stavět. Platit má od roku 2020. Jeho přípravou je pověřen Institut plánování a rozvoje (IPR). Příprava ale nabírá zpoždění. Na adresu instituce se v posledních měsících snesla vlna kritiky. Audit poukázal na řadu nesrovnalostí.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) mluví o "závažných pochybeních". Zmínila proto možné odvolání ředitele Petra Hlaváčka, za kterého se v petici postavily stovky lidí. Hlaváček pak zřejmě pod tlakem okolností odvolal Romana Kouckého, zodpovědného za přípravu plánu.

Radní rozhodli, že do konce srpna metropolitní plán posoudí tým expertů. Současně vznikne harmonogram a také návrh personálních změn v IPR. Metropolitní plán z dílny IPR kritizují někteří odborníci i radnice.

Podle územního plánu se ve městě řídí veškerá výstavba. Určuje, kde se stavět smí a kde naopak zůstávají veřejné plochy nebo zeleň. Metropolitní plán by měl přinést také výškovou regulaci staveb.

Příprava nového plánu město dosud stála asi 50 milionů korun.

IPR vznikl z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má kromě přípravy nového územního plánu řešit urbanistický rozvoj města. IPR se profiluje jako odborné pracoviště se zaměřením na výzkum v oblasti architektury, urbanismu, rozvoje, tvorby a správy města.

Roční rozpočet je asi 300 milionů korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»