Provozuje:
Juris Real Estate

Podle dat ČSÚ staví developeři jako o život.

Počet zahájených bytů bude nejvyšší za posledních 6 let, tři čtvrtiny veškeré developerské aktivity se odehrávají v hlavním městě.

Podle dat ČSÚ staví developeři jako o život.

autor. JURIS REAL

Počet zahájených bytů bude nejvyšší za posledních 6 let, tři čtvrtiny veškeré developerské aktivity se odehrávají v hlavním městě.

Podle zveřejněných dat ČSÚ za první pololetí letošního roku zaznamenal počet zahájených bytů v bytových domech v Praze nejlepší výsledek za posledních 6 let.

Při současném tempu nové výstavby by za celý letošní rok developeři v České republice zahájili výstavbu více než 7 tisíc nových bytů v bytových domech.

Praha se přitom na tomto čísle podílí téměř ze tří čtvrtin a její zásadní význam pro obnovu bytového fondu v České republice neustále narůstá.

Podle zveřejněných statistik ČSÚ bylo v České republice v prvním pololetí letošního roku zahájeno celkem 3544 nových bytů v bytových domech.

Celkový počet nově zahájených bytů za celý letošní rok tedy s vysokou pravděpodobností překoná hranici 7 tisíc. To by znamenalo nejlepší výsledek za posledních 6 let.

Trh tak vykazuje stabilní trend růstu a postupného návratu k rekordním hodnotám, kterých dosahoval v období realitního boomu před rokem 2008.

„Vedle historicky nejnižších úroků hypoték a příznivé cenové úrovně podporuje obrovskou poptávku po nových nemovitostech také dlouhodobá solidní výkonnost české ekonomiky a klesající nezaměstnanost. A developeři vycházejí této poptávce vstříc. V podstatě platí, že každý, kdo jen trochu může, staví,“ říká Dušan Kunovský, předseda představenstva největší české developerské společnosti CENTRAL GROUP. Ta má v letošním roce ve fázi probíhající výstavby zhruba 1.800 bytových jednotek.

Přestože by se mohlo zdát, že realitní a stavební trh se navrací ke svým rekordním hodnotám, není to tak docela pravda. Jedná se totiž o situaci značně odlišnou od období zmiňovaného realitního boomu.

Konvergující křivky počtu zahájených bytů v České republice a v Praze totiž napovídají, že zatímco před rokem 2008 se stavělo prakticky všude, dnes mnohem větší podíl nové bytové výstavby obstarává Praha .

Význam Prahy na obnově bytového fondu roste, 3 ze 4 nových bytů rostou v metropoli.

Tuto skutečnost nejlépe dokládá výpočet podílu nově zahájených bytů v Praze na celkové nové výstavbě v České republice.

V období realitního boomu a také raného oživování trhu do roku 2010 zajišťovala Praha jen zhruba čtvrtinu nové bytové výstavby.

S tím, jak zájem o nové byty v metropoli postupně rostl v dalších letech, developeři zahajovali nové projekty a vycházeli tím poptávce vstříc. V roce 2014 už nová výstavba v Praze zajišťovala více než polovinu nové bytové výstavby v zemi.

Data za první pololetí letošního roku pak překonávají veškerá očekávání.

V Praze se totiž v letošním roce zahajuje neuvěřitelných 74 % všech nově stavěných bytů (!!!).

„Data ukazují, že nová vlna realitního boomu se odehrává pouze v Praze a možná v některých vybraných regionálních centrech. Souvisí to nejen s kupní silou a migrací, ale také s dostatkem připravených developerských projektů z minula. Je ale jasné, že nejde o situaci dlouhodobě udržitelnou a i zásoba připravených projektů se tenčí. Příprava nových staveb musí být snadnější a rychlejší a musí se realizovat i v regionech, jinak brzy nebude co stavět. Původní bytový fond nevydrží na věky a Praha jednoduše nemůže táhnout jeho obnovu za celou republiku,“ varuje Dušan Kunovský.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»