Provozuje:
Juris Real Estate

Podle Ministerstva pro místní rozvoj je každá desátá stavba zahájena načerno.

Každá desátá stavba v tuzemsku je v současné době zahájena bez stavebního povolení, takzvaně načerno. Podle nového stavebního zákona, jehož věcný záměr vláda v červnu schválila, bude každá černá stavba odstraněna na náklady státu.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj je každá desátá stavba

autor. JURIS REAL (Zdroj: Advokátní deník)

Každá desátá stavba v tuzemsku je v současné době zahájena bez stavebního povolení, takzvaně načerno. Podle nového stavebního zákona, jehož věcný záměr vláda v červnu schválila, bude každá černá stavba odstraněna na náklady státu.

Nový stavební zákon má urychlit a zjednodušit povolování staveb. Podle plánu ministerstva pro místní rozvoj, které zákon předkládá, by měl platit od roku 2021. „Nechali jsme si udělat analýzu, ze které vyplynulo, že každá desátá stavba je zahájena načerno. To svědčí o tom, že se stavebním právem je potřeba opravdu něco udělat. Protože investoři už toho mají dost a uchylují se k těmto společensky velmi nekomfortním krokům. V novém zákoně je to nastavené tak, že černá stavba bude odstraněna. Bez kompromisů, žádná dodatečná stavební povolení,” uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Pokud investor zahájí stavbu na základě stavebního povolení, ale poté se od dokumentace odchýlí, stavební úřad podle ministryně nařídí okamžitě přerušit práce. „Pokud investor poslechne a přeruší stavbu, tak mu bude umožněno dodatečně povolit ty změny, které tam udělal. Pokud práce nepřeruší, tak bude stavba opět odstraněna,“ doplnila Dostálová.

Podle ní lze nařídit odstranění černé stavby i dnes, ale děje se to jen výjimečně. Problém je v tom, že náklady musí zaplatit obec, která na to většinou nemá peníze. Teď to odstraňování bude platit stát. Podle nového stavebního zákona budou pod stát spadat i stavební úřady, nikoliv pod obce, jako dosud.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»