Provozuje:
Juris Real Estate

Podle Babiše má o sociálním bydlení rozhodovat obec, nikoliv centrální úřady.

Zachování mezigenerační solidarity, růst důchodů, zavedení garantované min. penze či cestování vlakem zdarma slibovali v metropoli seniorům lídři dvou nejsilnějších vládních stran.

Podle Babiše má o sociálním bydlení rozhodovat obec, nikoliv centrální úřady.

autor. JURIS REAL

Zachování mezigenerační solidarity, růst důchodů, zavedení garantované min. penze či cestování vlakem zdarma slibovali v metropoli seniorům lídři dvou nejsilnějších vládních stran.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) dorazili na sjezd Rady seniorů ČR. Ta politiky vyzvala k řešení situace lidí s nízkými penzemi, přijetí zákona o sociálním bydlení i prosazování slev v dopravě a kultuře pro důchodce a důchodkyně.

Lidé nad 65 let tvoří pětinu obyvatel státu. Představují tak silnou voličskou skupinu. Blížící se volby se odrazily i ve vystoupeních šéfů ČSSD a ANO.

Dle názoru předsedy ČSSD a premiéra Sobotky musí politika zohledňovat zásluhy seniorů a dál musí fungovat mezigenerační solidarita. "Moje generace, mladší generace musí vám vracet to, co jsme udělali pro nás," řekl seniorům a seniorkám. Vypočítával kroky, které jeho kabinet ke zlepšení života starších lidí podnikl. Zmínil zvyšování důchodů i navrhovanou změnu modelu valorizace penzí, díky níž by se důchodcům přidávalo výrazněji než dosud. Odmítl případné obnovení poplatků ve zdravotnictví. Po volbách by se prý mohla zvážit i možnost, že by senioři mohli jezdit vlakem zdarma. Podle předsedy sociální demokracie je "strašně důležité", aby ve volbách uspěly politické síly, které budou pokračovat v dosavadní politice vůči seniorům. Vyzval je, aby se neřídili jen volebním programem stran, ale také tím, jak o návrzích jednotliví politici hlasovali.

Na všech záměrech v koalici shoda nebyla. Některé kroky prosadili sociální demokraté spolu s lidovci, proti bylo hnutí ANO. Stavělo se proti zvyšování výdajů z rozpočtu. Jeho předseda Babiš konstatoval, že důchody v České republice jsou nízké a měl by se zavést garantovaný minimální důchod. Jeho podobu představí hnutí až ve volební kampani. Na možnosti zavedení min. penze jako ochrany před pádem do chudoby se před časem zaměřila důchodová komise. Podle jejích představ by minimální důchod mohl činit 8 500 korun. Pokud by lidé měli penzi nižší, do této částky by se jim doplácela. Ročně by to stálo z rozpočtu zhruba o 4,7 miliardy navíc.

Obrovským tématem sjezdu se samozřejmě stalo i sociální bydlení. Rada seniorů vyzvala vládu, aby zákon do voleb prosadila. Sněmovna návrh normy dosud nepustila do dalšího projednávání. Podle Babiše se v rozpravě určitě řešení najde. Míní, že by o právním nároku na sociální byt měly rozhodovat obce, ne centrální instituce a úřady práce. Jeho hnutí prý sociální bydlení podporuje.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»