Provozuje:
Juris Real Estate

Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, letos klesl pod 8 pct.

Schopnost Čechů splácet své závazky se mírně zlepšuje. Ke konci června mělo dluhy po splatnosti 7,92 procenta dospělých obyvatel země. To je nejnižší úroveň od konce září 2011.

Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, letos klesl pod 8 pct.

autor. JURIS REAL

Schopnost Čechů splácet své závazky se mírně zlepšuje. Ke konci června mělo dluhy po splatnosti 7,92 procenta dospělých obyvatel země. To je nejnižší úroveň od konce září 2011.

Koncem roku 2015 to bylo 8,09 procenta a o rok dříve 8,23 procenta. Nejhorší situace zůstává v Ústeckém kraji. ČTK dnes o tom informovalo sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků. "V průběhu druhého čtvrtletí významně klesl počet osob s dluhem po splatnosti ve všech krajích ČR. V Ústeckém kraji, kde je stav nesplácených závazků dlouhodobě nejhorší, došlo k poklesu pod hranici 15 procent, v Moravskoslezském kraji klesl podíl pod hranici deseti procent. Situace se dále zlepšovala i v krajích, kde jsou problémy dlouhodobě nejmenší, ve Zlínském kraji, na Vysočině i v Praze," komentoval čísla tajemník sdružení Jan Stopka.

Členským společnostem sdružení dluží po splatnosti 700.000 Čechů celkem 51 miliard korun. Finanční situaci Čechů ovlivňují nejen nesplácené dluhy u bank a nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, ale i u společností z nefinančních sektorů ekonomiky.

Sdružení proto sleduje nesplácené závazky i v těchto sektorech ekonomiky.

Rostoucí mzdy, rekordně nízká nezaměstnanost i dostupné služby za výhodné ceny dodávají občanům chuť utrácet i přijímat více závazků.

Celý závazek po splatnosti nebo jeho část uhradilo během prvního pololetí téměř 228.000 občanů, v penězích to je 3,566 miliardy Kč uhrazených závazků po splatnosti.

Členství ve sdružení Solus umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, dále k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru.

Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví o dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována až tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků.

Sdružení vzniklo v létě 1999. Mezi členy je nyní 15 bank a stavebních spořitelen, 21 nebankovních finančních institucí, 11 telekomunikačních operátorů, čtyři distributoři energií, tři poskytovatelé tzv. peer to peer půjček a dva obchodní řetězce.

Kraj ČR Počet osob v prodlení v procentech:

Praha 6,41

Středočeský 7,61

Jihočeský 7,15

Plzeňský 8,04

Karlovarský 13,32

Ústecký 14,84

Liberecký 10,65

Královéhradecký 7,41

Pardubický 6,67

Vysočina 5,21

Jihomoravský 6,38

Olomoucký 7,53

Zlínský 5,24

Moravskoslezský 9,98

Celá ČR 7,92




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»