Provozuje:
Juris Real Estate

Počet stavebních úřadů v novele se může změnit.

Ty malé skončí.

Počet stavebních úřadů v novele se může změnit.

autor. JURIS REAL, MMR, Advokátní deník a ČTK

Ty malé skončí.

Ministerstvo pro místní rozvoj (dále jen "MMR") v chystané novele stavebního zákona upraví počet stavebních úřadů.

Podle dat k dubnu si nechává u Ministerstva vnitra přepracovat dva roky starou analýzu, na jejímž základě mělo být zachováno 371 stavebních úřadů z původních 615.

Určitě skončí úřady, kde stavební agendu spravuje jeden člověk.

MMR chce novelu předložit vládě do konce června, poté ji posoudí Parlament. Účinnost všech částí zákona se plánuje od roku 2024.

Nad počtem stavebních úřadů se vede v rámci připomínek největší debata. Mnohé obce i kraje odmítaly jejich rušení.

MMR proto požádalo Ministerstvo vnitra o novou aktuální analýzu a počet 371 úřadů se tak může změnit podle konkrétní situace v jednotlivých místech.

Stavba se neřeší každý den, četnost návštěv se počítá v průměru jednou za 20 let.

Nový stavební zákon bývalé vlády schválila Sněmovna v létě roku 2021 přes nesouhlas Senátu, který ho vetoval.

Plné účinnosti měl nabýt 1. července 2023, ale nový kabinet připravil novelu a zároveň letos v květnu poslanci schválili roční odklad účinnosti zásadních pasáží zákona z loňska.

V chystané novele se především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízená nová soustava krajských stavebních úřadů, čímž se ušetří čtyři miliardy korun.

Novela stavební úřady zachovává na základě několika kritérií. Mezi ně např. patří dostupnost úřadu, počet úkonů, které úřad vykonává, jak velký správní obvod obhospodařuje a zastupitelnost úředníků. Skončit by tak měly stavební úřady menších obcí.

„Jednohlavé stavební úřady nesplňují základní funkci, to je zastupitelnost. V případě, že budeme dbát na dodržování norem, časových zejména, což zákon předpokládá, tak zastupitelnost je naprosto zásadní. Když někdo odjede na dovolenou, tak není v pořádku, že to stojí. Stát to nemůže. Od nejvyšší po nejnižší úroveň se musí dodržovat lhůty a předpisy,” sdělil ministr pro místní rozvoj PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. Podle jeho názoru je možností např. některá pracoviště sloučit do jednoho.

Cílem novely zákona je zjednodušení stavebního procesu na jedno podání a jedno řízení i povinné zkrácení lhůt. Urychlit řízení má také digitalizace a vznik Portálu stavebníka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»