Provozuje:
Juris Real Estate

Počet prodaných bytů v hlavním městě neustále roste.

V Praze se za první pololetí prodalo celkem 2 735 nových bytů, což je mírný meziroční nárůst o 113 bytů. Bytů v nabídce bylo na konci pololetí celkem 6 182 v 356 developerských projektech.

Počet prodaných bytů v hlavním městě neustále roste.

autor. JURIS REAL

V Praze se za první pololetí prodalo celkem 2 735 nových bytů, což je mírný meziroční nárůst o 113 bytů. Bytů v nabídce bylo na konci pololetí celkem 6 182 v 356 developerských projektech.

To je meziročně o 18 procent méně. Toto zjištění vyplývá z analýzy společnosti Crestyl.

Počet prodaných bytů stále roste, a protože v posledních letech jich nebylo dokončeno tolik jako dříve, klesá i celková nabídka volných bytů. To se ale brzy stabilizuje, protože se začalo více stavět – předpokládejme proto, že v tomto i v příštím roce se v Praze postaví přes 4 000 nových bytů. Z bytů v nabídce byla dokončena zhruba třetina, 21 procent nabízených bytů má být dokončeno do jednoho roku a zbytek ještě později.

Developeři v hlavním městě podle Crestylu dokončili během prvního pololetí celkem 1 526 nových bytů, do konce roku by jejich počet měl vzrůst na 4 271. Z údajů pak vyplývá, že 68 procent všech dokončených bytů developeři již prodali. Z bytů, které se ještě tento rok dokončí, mají firmy kupce již pro 71 procent z nich a předprodejem je zajištěna i více než polovina bytů, které se postaví za rok. Tzv. ležáků, tedy bytů dokončených před více než dvěma lety, je devět procent z nabídky. Průměrná cena nabízených bytů se podle analýzy pohybuje kolem 65 tisíc korun za metr čtvereční, mezi prodanými byty dominují ty s cenou mezi 50 a 60 tisíci korun za metr čtvereční.

Oživení pražského realitního trhu v letošním roce potvrzují i další společnosti. Např. Ekospol před nedávnem informoval, že podle jeho analýzy se v prvním pololetí v Praze prodalo 2 369 bytů, což je meziroční nárůst o 36 procent. Podle Trigemy, která pražský trh s byty také monitoruje, dosáhl růst prodejů v prvních třech měsících letošního roku dokonce 80 procent, když se prodalo 1315 nových bytů. Analýzy společnosti Skanska Reality mluví o 25procentním nárůstu a 1279 prodaných bytech v prvním čtvrtletí. Rozdílná čísla způsobuje odlišná metodika výzkumu, kterou jednotlivé společnosti používají.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»