Provozuje:
Juris Real Estate

Počet osobních bankrotů uplynulý rok klesl.

Od nástupu krize je ale dvojnásobek důchodců s exekucí.

Počet osobních bankrotů uplynulý rok klesl.

autor. JURIS REAL

Od nástupu krize je ale dvojnásobek důchodců s exekucí.

Růst počtu insolvenčních návrhů v České republice se zastavil už v prvním pololetí roku 2014. V letošním roce je možné očekávat jejich pokles, což dokládají i statistiky ministerstva spravedlnosti.

Podle něj v první polovině ledna 2015 skončilo v konkurzu 39 osob, za leden loňského roku jich bylo čtyřikrát tolik.

Už v roce 2014 začal počet osobních bankrotů v ČR mírně klesat. Experti tuto tendenci očekávají i v letošním roce.

„Jedním z důvodů poklesu osobních bankrotů v Česku může být to, že velké množství lidí, kteří se dostali do úpadkové situace, ji už právě prostřednictvím oddlužení řeší. Zároveň lze říci, že byť mírně, tak se životní situace rodin v České republice po stránce ekonomické lepší,“ vysvětlil Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s. Nejčastější příčinou vyhlášení osobního bankrotu jsou neuvážené půjčky. Ty si zpravidla berou tři skupiny lidí. „Již dlouhodobě se osobní bankroty týkají především seniorů, kteří se zavazují za své potomky. Jen od roku 2007 se počet seniorů, kteří mají důchod zatížený exekucí, zdvojnásobil. Exekuce se v 76 procentech týkají čerstvých důchodců. Dále mají s financemi problémy mladí lidé, kteří se na počátku ekonomicky aktivního života ještě potýkají s nedostatečnou finanční gramotností, a pak často svobodné matky s dětmi. Tyto tři skupiny představují nejvyšší počet oddluženců v Česku a v tomto ohledu nelze předpokládat jakoukoli změnu,“ řekl Jan Malý.

Od počátku finanční a ekonomické krize je stav firemních insolvencí v Česku srovnatelný s trendem převládajícím v Evropě. Např. pokles firemních insolvencí zaznamenalo Irsko, Německo a Velká Británie. Naopak znatelný nárůst návrhů na insolvence zaznamenaly firmy zejména v Norsku, Itálii a ve Španělsku. Odhadnout, jak se bude počet insolvenčních firemních návrhů v budoucnu vyvíjet, je mnohem složitější než u fyzických osob. „Úpadková situace je závislá na mnoha faktorech, které se mohou a budou objevovat v průběhu roku. Takovými faktory může být například růst cen, dražší energie, výše daňového zatížení a intenzita vymahatelnosti daní. Dále pak různé ekonomické sankce směrem k zemím, na které je zaměřena česká exportní politika. Důvodem může být i míra zaměstnanosti obyvatel a jejich vůle investovat do služeb i spotřebního zboží. Přesto je možné i u firem očekávat v oblasti insolvencí klesající tendence. Je to dáno tím, že firmy se už z významné části přizpůsobily zhoršeným podmínkám, zejména odbytovým, způsobeným hospodářskou krizí,“ uvedl Jan Malý.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»