Provozuje:
Juris Real Estate

Počet osob. bankrotů se i nadále snižuje, v květnu jich bylo vyhlášeno 1 406.

Počet návrhů na bankrot obchodních společností za květen je třetím nejnižším od ledna 2008.

Počet osob. bankrotů se i nadále snižuje, v květnu jich bylo vyhlášeno 1 406.

autor. JURIS REAL

Počet návrhů na bankrot obchodních společností za květen je třetím nejnižším od ledna 2008.

V květnu letošního roku bylo vyhlášeno méně bankrotů jak obchodních společností a fyzických osob podnikatelů, tak i osobních bankrotů než v dubnu a totéž platí i pro návrhy na bankrot. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky. V květnu letošního roku bylo vyhlášeno 91 bankrotů obchodních společností, což je o 13 méně než v dubnu. Návrhů na bankrot obchodních společností bylo 158 (o 17 méně). Bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v květnu vyhlášeno 660 (o 73 méně oproti dubnu), návrhů na ně bylo podáno 835 (o 121 méně).

„Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil o 10 %, zatímco u fyzických osob podnikatelů se zvýšil o 46 %. Nicméně odečteme-li oddlužení, pak počet bankrotů živnostníků také klesl – a to o 7 %,“ upozorňuje Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau. Návrhů na bankrot obchodních společností bylo v květnu podáno 158 (o 17 méně než v dubnu). O 121 poklesl také počet návrhů na bankrot živnostníků (835).

V květnu nebyl v Olomouckém a Karlovarském kraji vyhlášen jediný bankrot obchodních společností. V Karlovarském kraji bylo vyhlášeno nejméně bankrotů obchodních společností i za období červen 2014 – květen 2015, a to 16. Následuje Vysočina s 29 bankroty. Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil v kraji Karlovarském (- 36 %) a Plzeňském (- 41 %). Naopak meziročně vzrostl ve čtyřech krajích, nejvíce v Jihočeském (+ 20 %).

Živnostníci v dubnu nejvíce bankrotovali v Moravskoslezském a Jihočeském kraji (oba po 78 bankrotech), naopak nejméně v kraji Vysočina (28 bankrotů). Meziročně se počet bankrotů nejrychleji zvyšoval ve Středočeském a v Jihomoravském kraji, v Plzeňském kraji se naopak snížil.

Osobní bankroty

V květnu bylo vyhlášeno 1 406 osobních bankrotů, což je méně než v dubnu (o 44 bankrotů), a dokonce i březnu. Snížil se i počet podaných návrhů na osobní bankrot – o 103 návrhů na 1 676, což je prozatím druhý nejnižší počet návrhů za měsíc v letošním roce a totéž platí i pro počet osobních bankrotů.

V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno 17 681 osobních bankrotů, a to je rovněž méně (o 1 953 bankrotů) než v předchozím období. Meziročně se tak počet osobních bankrotů snížil o 10 %. V období od června roku 2014 do května roku 2015 bylo podáno 20 876 návrhů na osobní bankrot (o 4 166 návrhů méně než v předchozím období). Meziročně se počet návrhů na osobní bankrot snížil o 17 %. „Klesající dynamika počtu návrhů na osobní bankrot naznačuje postupné snižování počtu osobních bankrotů v nejbližší budoucnosti,“ komentuje Věra Kameníčková.

V květnu bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (213 bankrotů), nejméně v kraji Vysočina (33 bankrotů). V posledních 12 měsících bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno opět v Moravskoslezském (2 446) a v Ústeckém kraji (2 183). Nejnižší počet vykázal kraj Vysočina (437) a Pardubický kraj (655). Meziročně se počet bankrotů snížil ve všech krajích s výjimkou Moravskoslezského kraje (+ 10 %), Olomouckého kraje (+ 9 %) a Prahy (+ 7 %). K největšímu poklesu došlo v Plzeňském (- 28 %) a ve Středočeském kraji (- 23 %). Na 10 000 obyvatel připadlo v průměru 16,8 osobního bankrotu, o rok dříve to bylo 18,7 osobního bankrotu. Nejvíce osobních bankrotů na 10 000 obyvatel měl Karlovarský kraj (31) a dále i Ústecký kraj (26,4). Nejnižší počet osobních bankrotů na 10 000 obyvatel vykázal kraj Vysočina (8,6) a Praha (9,6).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»