Provozuje:
Juris Real Estate

Počet institucí zastupovaných majetkovým úřadem roste.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zatím v letošním roce uzavřel 986 dohod o zastupování v soudních sporech. Ve srovnání se stejným obdobím loni jde o nárůst o 551 dohod.

Počet institucí zastupovaných majetkovým úřadem roste.

autor. JURIS REAL

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zatím v letošním roce uzavřel 986 dohod o zastupování v soudních sporech. Ve srovnání se stejným obdobím loni jde o nárůst o 551 dohod.

Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Za celý loňský rok uzavřel úřad 871 takových dohod.

Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky vede ÚZSVM v současnosti 9 200 právních jednání a statistická úspěšnost v soudních sporech je 96 procent.

"Ministerstvo financí vypovědělo externí právní kanceláře a spory, které neřeší vlastními silami, předává na ÚZSVM. Díky tomu šetříme daňovým poplatníkům nemalé prostředky," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

K nejčastěji zastupovaným státním subjektům ze strany ÚZSVM patří ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo financí nebo Státní pozemkový úřad.

Dále pak úřad zastupuje ministerstvo vnitra, úřad vlády, Správu státních hmotných rezerv nebo Kancelář veřejného ochránce práv.

ÚZSVM vyhrál například kauzu restitučního sporu o 266,3 milionu korun za státem odňaté pozemky v katastrálním území Kunčice nad Ostravicí.

Úspěšný byl také řízení i u odvolacího soudu ve sporu se společností LUKOIL Aviation Czech, která státu zaplatila smluvní pokutu přesahující 27,5 milionu korun. Právní zástupci ÚZSVM uspěli také ve sporu se společností Casino Kartáč, která požadovala vyplacení údajně ušlého zisku 44,2 milionu korun, nebo ve sporu se solárními společnostmi, které si činily nárok na téměř 266,5 milionu korun.

ÚZSVM zastupuje stát před soudy, rozhodčími orgány, správními úřady a jinými orgány ve věcech týkajících se majetku státu. Vystupuje v těchto řízeních za organizační složku státu, příslušnou s tímto majetkem hospodařit.

ÚZSVM poskytuje rovněž v zákonem vymezených případech bezplatnou právní pomoc obcím a zastupuje je před soudy.

Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»