Provozuje:
Juris Real Estate

Počet chytrých domácností se v ČR nachází již přes 90 tisíc.

Přes různé aplikace pak Češi nejčastěji řídí topení i bezpečnostní systémy.

Počet chytrých domácností se v ČR nachází již přes 90 tisíc.

autor. JURIS REAL

Přes různé aplikace pak Češi nejčastěji řídí topení i bezpečnostní systémy.

Rapidně přibývá "českých" domácností, které jsou tzv. chytré, tj. tedy řízené přes aplikace a napojené na internet.

Podle statistik se v České republice prodej chytrých systémů za poslední čtyři roky zčtyřnásobil. Přesto se do kategorie inteligentního bydlení řadí stále pouze dvě procenta českých domácností.

Nejčastěji si Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy, avšak sahají i po komplexnějších řešeních.

Podle nedávného průzkumu portálu statista.com i v České republice citelně přibývá fanoušků inteligentních spotřebičů a systémů do domácností. Pomocí mobilních či webových aplikací je tak v současnosti spravováno na 90 tisíc domácností. „Ukazuje se, že nejčastěji zatím Češi pořizují chytrá topení a bezpečnostní systémy,“ uvedl předseda Asociace chytrého bydlení Jiří Konečný. Mezi další oblíbené inteligentní technologie patří například řízené osvětlení, s pomocí kterého si majitel může nastavit spínání, intenzitu světla či barevné spektrum. Nejčastěji využívaný prvek chytrých domácností – inteligentní regulace vytápění – může podstatným způsobem zvýšit komfort bydlení a snížit náklady na energie. „Chytrý regulátor topení umožňuje např. nastavit průběh teplot v interiéru pro každý den v týdnu nebo ovládat kotel či tepelné čerpadlo na dálku pomocí internetu,“ popisuje některé možnosti inteligentní regulace vytápění Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti Enbra, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky. Větší bezpečnosti domácností napomáhají systémy na dálkové ovládání a programovatelné sestavy s mnoha automatickými funkcemi. „Aktuálním trendem je například instalace rolet s napojením na centrální systém. Před odjezdem na dovolenou lze snadno naprogramovat dobu automatického vytažení a spuštění rolet. Zloděje pak nenapadne, že je dům prázdný,“ vysvětlil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií. „Pokud má zákazník navíc od jednoho výrobce např. garážová vrata, rolety či žaluzie, pak lze všechny tyto prvky programovat v rámci centrálního systému budovy,“ dodal Valenta. Výhodou navíc je, že chytré nemusí být nutně pouze novostavby. Pokročilými technologiemi lze vybavit i starší domácnosti. „Často stačí pouze rozšíření stávající elektroinstalace o bezdrátové řešení,“ vysvětlil Jiří Konečný.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»