Provozuje:
Juris Real Estate

Počátkem července nabyly účinnosti nová pravidla osobního bankrotu.

Ministerstvo spravedlnosti věří, že změny pomohou vymýtit podvodné oddlužovací společnosti. Legislativní novinkou je i zastropování odměny advokáta či notáře za sepsání návrhu na oddlužení.

Počátkem července nabyly účinnosti nová pravidla osobního bankrotu.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti věří, že změny pomohou vymýtit podvodné oddlužovací společnosti. Legislativní novinkou je i zastropování odměny advokáta či notáře za sepsání návrhu na oddlužení.

„Viděli jsme praktiky podvodníků, kteří si za poradenství účtovali desítky tisíc korun i v situacích, kdy dlužník podmínky pro oddlužení nesplňuje. Je potřeba vědět, že žádná společnost nebo agentura dlužníka neoddluží. To dělá pouze soud na základě dobře sepsaného návrhu. Ty nekvalitní situaci dlužníka jen zhorší, navíc přijde o peníze zaplacené podvodné agentuře,“ vysvětlil ministr spravedlnosti Robert Pelikán, proč legislativní změny prosazoval.

Podle nových právních regulí musí dlužník požádat soud o povolení osobního bankrotu prostřednictvím advokáta, notáře, soudního exekutora, insolvenčního správce nebo neziskové společnosti akreditované ministerstvem.

„Exempci (výjimku) mají ti, kteří dosáhli ekonomického nebo právnického vzdělání magisterského stupně – v takovém případě mohou návrh na povolení podat sami,“ vysvětluje Tereza Schejbalová, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Novinkou je také zastropování odměny, kterou si účtují advokáti či notáři za sepsání návrhu na oddlužení. Dlužník zaplatí maximálně 4 000 korun bez DPH, při společném oddlužení manželů 6 000 korun bez DPH.

„Zpracovatel svou odměnu získá až po zahájení insolvenčního řízení, a to ze splátek, které bude dlužník pravidelně měsíčně hradit. Úhrada odměny zpracovatele vlastně půjde na vrub věřitelů, neboť bude přednostně hrazena ze splátek dluhu,“ vysvětluje Oldřich Řeháček, insolvenční správce z kanceláře Administrace insolvencí City Tower.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»