Provozuje:
Juris Real Estate

Po novele zákona dosáhne na příspěvek na bydlení víc domácností.

Lidé mohou začít žádat o příspěvek na bydlení vypočítaný už podle nových, vstřícnějších, pravidel. Novela zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, vyšla 28. ledna 2022 ve Sbírce zákonů.

Po novele zákona dosáhne na příspěvek na bydlení víc domácností.

autor. JURIS REAL, ČTK a Advokátní deník

Lidé mohou začít žádat o příspěvek na bydlení vypočítaný už podle nových, vstřícnějších, pravidel. Novela zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, vyšla 28. ledna 2022 ve Sbírce zákonů.

Po úpravě předpisu volal v minulosti také ombudsman JUDr. Stanislav Křeček.

V souvislosti s energetickou krizí a růstem cen energií začaly být pro mnohé domácnosti výdaje spojené s bydlením neúnosné.

Díky novele na příspěvek dosáhne více žadatelů a jeho výše zohlední právě i rostoucí ceny energií. Změny platí zpětně již od počátku tohoto roku.

Příspěvek mohou nově získat rovněž občané žijící v podnájmu, typicky v družstevních bytech, a lidé užívající byt na základě služebnosti (věcného břemene).

Pro letošní rok mohou dávku čerpat i vlastníci rekreačních objektů, kteří v nich trvale žijí. Dosud na ni měli nárok pouze vlastníci a nájemci.

Rozšíření okruhu příjemců Stanislav Křeček vítá, stejně jako zvýšení takzvaných normativních nákladů na bydlení.

Ty spolu s počtem členů domácnosti, příjmem všech jejích členů a skutečnými náklady na bydlení tvoří podklady pro posouzení nároku na příspěvek a určení jeho výše.

Novela také dává vládě možnost rozhodnout až do konce letošního roku o případném dalším zvýšení normativních nákladů na bydlení, pokud by ceny elektřiny a plynu měly dál růst.

Podle ombudsmana nejde o nejvhodnější řešení: „Můžeme předpokládat, že růst cen bohužel není jen záležitostí letošního roku. Uvítal bych proto, kdyby byla novela otevřenější a vláda měla možnost normativní náklady zvýšit na základě odhadu vývoje cen energií kdykoli v budoucnu. Vyhnuli bychom se tak nutnosti novelizovat zákon pokaždé, když bude nutné normativní náklady zvýšit,“ vysvětlil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo orientační kalkulačku, kde si lidé mohou ověřit, zda by na příspěvek na bydlení dosáhli.

Už koncem loňského roku upravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí také podmínky pro čerpání dávky mimořádné okamžité pomoci (MOP).

Pokud lidé po obdržení vyúčtování od dodavatele poslední instance zjistí, že nemají dost peněz k úhradě nedoplatku, mohou požádat o tzv. „MOP – vyúčtování DPI“.

Při posuzování nároku na tuto dávku úřad práce nepřihlíží k úsporám ve výši součtu dvojnásobku životního minima rodiny a dvojnásobku nákladů na bydlení.

Podrobnosti uvádí na svých webových stránkách Ministerstvo práce a sociálních věcí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»