Provozuje:
Juris Real Estate

Po lednové pauze hypoteční úvěry zase zlevňují.

Hypoteční banky využily dočasného zlevnění zdrojů na mezibankovním trhu a hypotéky v únoru opět skokově zlevnily. 9 ze 14 bank sáhlo do svých úrokových lístků a titulní index nabídkových úrokových sazeb klesl na 2,30 %.

Po lednové pauze hypoteční úvěry zase zlevňují.

autor. JURIS REAL

Hypoteční banky využily dočasného zlevnění zdrojů na mezibankovním trhu a hypotéky v únoru opět skokově zlevnily. 9 ze 14 bank sáhlo do svých úrokových lístků a titulní index nabídkových úrokových sazeb klesl na 2,30 %.

V komparaci s rokem 2009 jsou nyní sazby na méně než polovičce a rozdíl ve splátce dosahuje několika tisíc korun. Při výtečné bonitě klienta a schopnostech makléře je možné vyjednat hypotéku se sazbou kolem 1,70 %.

V únoru již banky na nic nečekaly a po lednové pauze opět výrazně sáhnuly do svých úrokových lístků. V průběhu uplynulého měsíce 9 bank ze 14 přenastavilo své úrokové sazby hypoték, přičemž ve většině případů došlo ke snížení nabídkových úrokových sazeb. Zlevnění postupně avizovala Wüstenrot hypoteční banka, Expobank, Oberbank, GE Money Bank, Sberbank, Komerční banka, Hypoteční banka spolu s ČSOB a nakonec i Česká spořitelna. Titulní index GOFI 70, který napříč trhem mapuje vývoj průměrných nabídkových sazeb hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) v únoru meziměsíčně klesl o 5 setin procentního bodu na 2,30 %. Přitom ještě loni v únoru jeho hodnota činila 3,01 %. Aktuální meziroční rozdíl 0,71 procenta není nic v porovnání se situací před 6 lety, kdy úrokové sazby šplhaly ke svému druhému maximu a tehdy hodnota indexu dosahovala 5,60 %. Nyní jsou sazby ani ne na polovičce.

Převedeno na koruny: zatímco před 6 lety klient s 2 milionovou hypotékou a 20letou splatností zaplatil na měsíční splátce 13 871 Kč, nyní při stejných parametrech a sazbě 2,30 procenta měsíční splátka vychází na 10 404 Kč. Rozdíl v měsíční narostl během uplynulých šesti let na 3 476 Kč! Ještě větší pokles sazeb evidujeme u hypoték s vyšším LTV. Hodnota indexu GOFI 85 meziměsíčně klesla o 9 setin procentního bodu na 2,44 %. Oproti loňskému únoru jsou „85“ levnější o 76 setin. O bezmála celé procento meziročně zlevnily 100% hypotéky, které z loňských 4,39 % během 12 měsíců spadly na 3,42 %. Kdo by si ještě před 3 roky dokázal představit, že tento typ hypoték se bude prodávat se sazbou hluboko pod 4 procenty?

Floatová hypotéka nově v nabídce Air Bank

Rozdíl mezi indexem fixních a variabilních sazeb již dosahuje 2 desetin procenta. Neuvěřitelné, uvážíme-li, že běžný rozdíl v západní Evropě mezi těmito veličinami dosahuje půl procenta ve prospěch fixních sazeb. Tento úrokový paradox jsme doposud vysvětlovali neochotou bank snížit si marže a aktivněji nabídnou hypotéku s plovoucí sazbou. Novinkou v tomto směru je vstup Air Bank, která svou nabídku staví na 3leté fixaci a právě plovoucí sazbě, kterou nabízí se sazbou 2,3 % (3M PRIBOR + marže 1,97 %) a zastropováním na 2,80 %.

Cena peněz vzrostla. Jak se to promítne do cen hypoték?

Dvěma hlavními faktory, které ovlivňují výši úrokových sazeb je cena, za jakou banky dokážou získat zdroje pro financování hypoték a marže, která z části musí krýt riziko nesplacení hypotéky a zbývající část zjednodušeně představuje pro banku zisk. Po lednovém prudkém výkyvu (zlevnění) ceny zdrojů došlo v únoru k návratu cen zdrojů zhruba na prosincovou úroveň, což by mohlo signalizovat zastavení poklesu úrokových sazeb. Přesto se domníváme, že pokles úrokových indexů a minimálních sazeb bude pokračovat i v březnu. Objem poskytnutých hypoték totiž v prvním měsíci letošního roku vystoupal na historické maximum a překonal hranici 10 miliard korun, trh roste a banky si budou chtít z koláče ukousnout co největší díl. V rámci pravidelných jarních kampaní budou hledat cesty, jak cenově zaujmout a pokud nepřijdou s něčím zásadně novým, budou muset v rámci konkurenčního boje část ziskové marže oželet. Jestliže nyní platí, že bonitní klienti mohou s pomocí hypotečního makléře dosáhnout na sazby okolo 1,7 procenta, na začátku léta očekáváme, že se tato hranice posune na úroveň 1,5 %.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»