Provozuje:
Juris Real Estate

Pětina firem v uzavřených sektorech prý do měsíce zkrachuje.

Pakliže budou nadále platit stávající zákazy, pětina OSVČ a podniků, kterým vláda mimořádnými opatřeními uzavřela provozovny, výrazně omezila jejich činnost nebo jsou závislí na činnosti uzavřených provozů, neudrží své podnikání už déle než měsíc.

Pětina firem v uzavřených sektorech prý do měsíce zkrachuje.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pakliže budou nadále platit stávající zákazy, pětina OSVČ a podniků, kterým vláda mimořádnými opatřeními uzavřela provozovny, výrazně omezila jejich činnost nebo jsou závislí na činnosti uzavřených provozů, neudrží své podnikání už déle než měsíc.

Toto zjištění vyplývá z šetření Hospodářské komory mezi živnostníky a podniky působícími v nejvíce postižených oborech, jako jsou restaurace, bary, vnitřní sportoviště, prádelny, čistírny nebo obchody.

Na anketu odpovědělo 1 274 respondentů z osmi společenstev nejvíce postižených dopady vládními preventivními opatřeními proti šíření covid-19. Data poskytli členové Asociace hotelů a restaurací, České komory fitness, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Potravinářské komory, Asociace prádelen a čistíren, České barmanské asociace, České eventová asociace a Unie filmových distributorů. Šetření se konalo od 12. února do 16. února.

Dalších až 40 procent podniků z nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence do tří měsíců, dodala komora.

Většině podnikatelských subjektů aktuální vládní programy pokrývají méně než třetinu jejich mzdových a fixních nákladů. Zbylých 70 procent měsíčních nákladů uzavřených nebo polouzavřených provozů se snaží zaplatit půjčkami od komerčních bank, rodinných příslušníků a přátel nebo z vlastních rezerv.

Jde např. o nájemné, leasing, energie či pojištění. Řada z nich se zadlužuje u svých dodavatelů, se kterými mají uzavřené dohody o posečkání s platbami.

Desetina podnikatelů sítem podpor v současnosti propadá, přestože jsou mimořádnými opatřeními zasaženi. S největšími problémy při pokrytí nákladů se potýkají prádelny a čistírny, u kterých je i největší zastoupení těch, kteří nemají nárok na žádnou kompenzaci.

V souvislosti se záměrem vlády vyplácet podnikatelům kompenzace vypočtené přes zaměstnance podnikatelské organizace také zjišťovaly, na jakém parametru by měl být program postaven.

Na 98 procent podnikatelů nepovažuje za funkční a spravedlivý záměr, který vláda ohlásila předminulý týden.

Většina podnikatelů za efektivní podporu označila variantu, kdy stát kompenzuje určité procento z obratu, kterého dosáhli v předkrizové době.

Podnikatelé připouští i možnost, že by podpora byla odvozená od poklesu obratu, a to mezi srovnatelným krizovým obdobím a předkrizovým obdobím. Pro tuto možnost se vyjádřila asi pětina účastníků dotazníkového šetření.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»