Provozuje:
Juris Real Estate

Pěstitelé brambor v ČR tratí stamiliony Kč kvůli ztrátě odbytu a propadu cen.

Čeští pěstitelé brambor tratí stamiliony korun kvůli ztrátě odbytu způsobené zavíráním restaurací a jídelen během koronavirové epidemie a kvůli poklesu cen.

Pěstitelé brambor v ČR tratí stamiliony Kč kvůli ztrátě odbytu a propadu cen.

autor. JURIS REAL, ČTK

Čeští pěstitelé brambor tratí stamiliony korun kvůli ztrátě odbytu způsobené zavíráním restaurací a jídelen během koronavirové epidemie a kvůli poklesu cen.

Za kilogram brambor teď dostávají okolo dvou korun, jindy touto dobou se jejich ceny pohybovaly kolem čtyř pěti korun, sdělil ČTK předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Špatné ekonomické výsledky loňské sklizně by podle něj mohly mít dopad na pěstování konzumních brambor v tomto roce.

"Řada pěstitelů neuplatnila produkci z důvodu pandemie. Zvláště ti pěstitelé i zpracovatelé, kteří dodávají do jídelen, restaurací, škol a podobně," řekl Králíček.

Jiný odbyt se podle něj dal těžko najít, protože vysoká nabídka brambor je i v zahraničí. "Ten tlak je obecný, tlačí ceny konzumních brambor dolů." uvedl.

Aby pěstitelé pokryli své náklady, potřebovali by podle Králíčka dostávat za kilogram brambor okolo čtyř korun.

Zatímco vloni čeští zemědělci přidali konzumním bramborám 1 000 hektarů, letos se situace zřejmě opakovat nebude.

"My bychom rádi, kdyby se udržela plocha loňského roku, ale ty signály, které máme, tomu zatím nenasvědčují. Spíš vidíme pokles osázených ploch o jednotky procent," sdělil Králíček.

Část pěstitelů brambor by kvůli ztrátám mohla dostat kompenzaci od ministerstva zemědělství, které otevřelo druhou výzvu v dotačním programu Agricovid.

"Nicméně určitě to nebudou všichni," předpokládá předseda svazu.

Podle Českého statistického úřadu měly loni zemědělské podniky v Česku brambory na 23.877 hektarech polí. Produkce brambor v meziročním porovnání stoupla 11,8 procenta na 696.220 tun.

V tomto množství jsou zahrnuté konzumní brambory určené na jídlo, na výrobu škrobu i sadba. Na Vysočině se pěstuje třetina českých brambor, zemědělci tam sázejí později sklízené odrůdy.

Rané brambory se pěstují hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Kvůli letošnímu chladnému a mokrému jaru je podle Králíčka i tam tempo sázení pomalejší, zpoždění odhadl na sedm až deset dní.

"Na Vysočině je řada podniků, které ještě výsadbu ani nezahájily," informoval předseda svazu. Dodal, že to ještě nemusí být pro pěstování brambor významnější problém, záležet bude na dalším vývoji počasí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»