Provozuje:
Juris Real Estate

Památkáři zahájili rekonstrukci zámku v Telči.

Národní památkový ústav (NPÚ) prozatím uspěl s deseti ze 16 žádostí o evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) určené na obnovu památek.

Památkáři zahájili rekonstrukci zámku v Telči.

autor. JURIS REAL

Národní památkový ústav (NPÚ) prozatím uspěl s deseti ze 16 žádostí o evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) určené na obnovu památek.

Podařilo se mu získat přes 1,5 miliardy korun. Nejvíc pro zámek v Telči na Jihlavsku, kde se bude do konce roku 2022 investovat 180 milionů z EU a dalších 31 milionů ze státního rozpočtu.

Na obnovu památek by mohla jít i část ze sedmi miliard z EU, které může Česká republika přesunout na jiné programy, než kam byly původně určeny, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO).

Manažer projektu a emeritní ředitel NPÚ v Kroměříži Jan Slezák řekl, že na celkovou obnovu rozsáhlého a téměř zdevastovaného areálu bude nutná asi desetinásobná investice.

NPÚ spravuje podle generální ředitelky Naděždy Goryczkové přes sto veřejně přístupných památek. Jejich roční výnosy jsou přes půl miliardy korun, uvedla Goryczková.

Nová expozice provede návštěvníky historií zámku i města

Celková obnova zámku musí být dokončena do 31. prosince 2022. Náklady mají celkově přesáhnout 211 milionů korun.

„Dotace tvoří přibližně 85 procent těchto nákladů,“ upřesnila Markéta Slabová, mluvčí Územní památkové správy v Českých Budějovicích, pod kterou telčský zámek spadá.

Zámek tak do čtyř let projde velkou proměnou. Vznikne například nové informační centrum s prodejem vstupenek. „Lidé tam budou mít možnost posedět v útulném prostředí při čekání na prohlídku nebo si přečíst něco o historii zámku,“ líčí Norek.

V druhém patře jižního paláce, které do konce loňského roku využívala telčská pobočka Muzea Vysočiny Jihlava, bude nová expozice zámeckého muzea. Tam se turisté atraktivní formou dozvědí informace o historii města a zámku.

Novým zpřístupněným prostorem zámku bude také depozitář v bývalém zámeckém pivovaru. Návštěvníci se tak podívají i do míst, jež jim byla dosud skryta. Tato prohlídková trasa bude mít i vzdělávací charakter. Expozice dostane název Poklady za oponou. Příchozí se seznámí mimo jiné s procesem preventivní péče a také s „dobrodružstvím“ samotného restaurování.

Tím ovšem výčet oprav nekončí. Obnovena bude i prohlídková trasa s renesančními interiéry, restaurovat se budou nástěnné malby, sgrafita a mobiliář. Jenom tyto práce vyjdou přibližně na 60 milionů korun.

Autoři projektu nezapomněli ani na úpravu přilehlé zámecké zahrady, kterou si velmi často vybírají do svých záběrů filmaři. Natáčely se tam například pohádky Pyšná princezna nebo Z pekla štěstí.

„Dokončen bude zavlažovací systém, opraví se arkáda a malby na zámecké zahradě. Vznikne i nový pěšinkový systém,“ doplnil Norek. Po skončení rekonstrukce bude část zámku zpřístupněna celoročně, což dosud nebylo možné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»