Provozuje:
Juris Real Estate

Ovoce z Moravy a Slezska by mělo uspokojit poptávku.

Ovoce z moravských a slezských sadů by mělo letos uspokojit tržní poptávku. I přes jarní sucho a mrazíky se dá očekávat průměrná úroda.

Ovoce z Moravy a Slezska by mělo uspokojit poptávku.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Ovoce z moravských a slezských sadů by mělo letos uspokojit tržní poptávku. I přes jarní sucho a mrazíky se dá očekávat průměrná úroda.

U nejpěstovanějších jabloní se po loňském suchu a velké úrodě u některých odrůd projevily výkyvy v násadě plodů na stromech, konstatoval v tiskové zprávě pro ČTK předseda ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný po úterním jednání předsednictva. Vážnějším problémem než sucho byly pro pěstitele letošní mrazíky, které zasáhly jejich ekonomiku, pěstitelé totiž museli ochránit úrodu zapalováním parafínových svící v sadech či zmlžovačem. Avšak poškození zdaleka nedosahuje úrovně z let 2016 a 2017.

U nejpěstovanějších jabloní se očekává nižší úroda u odrůd Golden Delicious a Jonagold. "Produkce je vysoce kvalitní. Doufáme v přízeň počasí a především doufáme, že se nám vyhne krupobití," uvedl Pokorný. Jako první přijdou na trh z moravských a slezských sadů třešně. "Došlo k lokálnímu poškození plodů, ale většina pěstitelů bude mít průměrnou úrodu. Zahájení sklizně očekáváme na začátku června," uvedl Pokorný. Následovat budou meruňky. "Průměrná úroda je dostatečná k uspokojení trhu. O kvalitě plodů rozhodne další průběh počasí. Zhruba třetina pěstitelů má možnost doplňkové závlahy," sdělil Pokorný. První sklizeň začne kolem poloviny června a vyvrcholí v červenci. U broskví se očekává úroda vyšší než v posledních letech, ale vzhledem ke stále se snižující rozloze sadů by měli zájemci kontaktovat přímo pěstitele. Úroda višní bude rovněž průměrná a většina půjde na průmyslové zpracování na šťávy a kompoty. "Pěstitelé si dobře poradili s houbovou chorobou, která způsobuje spálu květů," řekl Pokorný.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»