Provozuje:
Juris Real Estate

Osvobození remízků nebo mezí od daně vláda včera odmítla.

Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda odmítla.

Osvobození remízků nebo mezí od daně vláda včera odmítla.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Poslanecký návrh na osvobození od daně z nemovitosti i remízků, hájů, větrolamů nebo mezí, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území, vláda odmítla.

Kabinet považuje novelu za nadbytečnou vzhledem k tomu, že obdobnou úpravu předložil v daňovém balíčku, sdělila na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) návrh popsal jako vlamování se do otevřených dveří.

"Je pravda, že tady byla řadu let nesmyslná úprava, kdy byli znevýhodněny proti produkčním plochám krajinotvorné prvky, jako jsou remízky, meze, stromořadí," řekl Brabec. Zemědělci tak nebyli motivováni k jejich udržování či zakládání.

Vláda ale nesouhlasí s tím, že poslanecký návrh počítá také s daňovým zvýhodněním produkčních ploch, např. rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb nebo hospodářských lesů.

"Tam se ekonomická stránka upřednostňuje té ekologické, podle našeho názoru to jde proti smyslu předkladatele," poznamenal ministr už před jednáním kabinetu.

Návrh pěti desítek poslanců z klubů KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a SPD by navíc podle vládních legislativců nesnížil administrativní zátěž poplatníků.

Nadále by museli prokazovat, že krajinný prvek na pozemku je remízek, háj, větrolam nebo mez.

V případě širšího osvobození od daně u remízků a podobných prvků argumentují předkladatelé hlavně jejich přínosy pro zadržování vody v krajině nebo bránění erozi půdy.

Poukazují však na to, že se z nich musí platit daň, zatímco u stejných věcí na orné půdě nebo na travním porostu nikoli.

Vládní daňový balíček podpořila Sněmovna v úvodním kole na minulé schůzi. Předloha má zjednodušit a upřesnit podmínky, za nichž budou osvobozeny od daně významné krajinné prvky, např. větrolamy nebo remízky.

Navrhuje osvobodit příkopy, mokřady, močály, bažiny, skalní útvary, rokle a strže, pokud jsou na pozemcích ostatních ploch mimo zastavěné území obce, a to bez ohledu na to, zda jsou zaneseny v evidenci registru půdy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»