Provozuje:
Juris Real Estate

Opravdu ušetří dlužníci na exekucích?

Co na tuto prosbu povinných (rozuměj skutečnost) říká nová vyhláška z "dílny" ministerstva spravedlnosti?

Opravdu ušetří dlužníci na exekucích?

autor. JURIS REAL

Co na tuto prosbu povinných (rozuměj skutečnost) říká nová vyhláška z "dílny" ministerstva spravedlnosti?

Přísnější pravidla pro exekutory a snaha zabránit zbytečné šikaně dlužníků vedly minulou sněmovnu k přijetí legislativy, která měla takovým případům zabránit, nebo je alespoň do značné míry omezit.

A na přísnější regulaci a dohledu nad exekucemi se strany napříč spektrem (i těch mimo něj) shodují prakticky bez výjimek i v době předvolebních bojů. Ani mnohaúrovňová shoda (nejen) na politickém kolbišti však nemusí znamenat, že se nad celou věcí uzavírá voda a že všechno už bude jen lepší.

Ukazuje to mimo jiné návrh ministerstva spravedlnosti novelizující vyhlášku, který je v připomínkovém řízení a jehož přijetí by znamenalo značný zásah a oslabení efektů dříve přijatých zákonů. Advokáti by si totiž podle ní mohli navzdory sloučení jednotlivých exekucí účtovat odměny tak, jako by k žádnému sloučení nedošlo.

Na skryté zákoutí návrhu novely advokátního tarifu upozornil na blogu s výstižným názvem "Zákonem vpřed, vyhláškou zpět", Pavel Uhl.

Úprava je krokem zpět

Oním kritickým bodem je nenápadná úprava, citujeme z textu vyhlášky: "V § 12 odst. 3 se slova ´, pro něž spojení ke společnému projednání není stanoveno jiným právním předpisem,´ zrušují". Upravený předpis potom zní jednoduše takto: "Při spojení dvou a více věcí se odměna určí součtem odměn za všechny spojené věci." A zde potom nastává problém.

"Důsledkem této změny je pak stav, kdy spojení, které plyne ze zákona, nemá vliv na odměnu právního zástupce, respektive odměna na kterou má nárok, je stejná, jak kdyby ke spojení nedošlo," píše na blogu JINÉ PRÁVO Pavel Uhl.

Kouzlo zmíněné novely je podle Uhla v tom, že advokátní tarif od jara funguje namísto zrušené (v dubnu letošního roku o tom rozhodl Ústavní soud) přísudkové vyhlášky. "V praxi to znamená, že pokud by novela byla v této podobě přijata, tak by jakékoliv sloučení řízení (spojení věcí) nemělo dopad do přiznaného přísudku úspěšné strany," konstatuje Uhl.

Částečný efekt

Soudy se sice podle něho mohou od vyhlášky odchýlit, budou však takové kroky muset individuálně odůvodnit. "To je činnost navýsost nevděčná a z hlediska fungování justice jako celku nepříliš praktická. Dopad zákona se tak odstíní a dopad judikatury se minimalizuje na pár křiklavých případů, jejichž nespravedlnost bude čišet ze spisu na sto honů," píše Uhl.

Celkové zmírnění finančních dopadů exekucí na dlužníka tak bude skutečně minimalizováno jen částečně.

I oněch opakovaných nákladů exekutora totiž bude dlužník ušetřen jen do určité míry - exekuční tarif například přiznává odměnu ve výši třech tisíc korun exekutorovi, který přijde s rozhodnutím soudu o oprávnění k vedení exekuce. Pokud navíc již nějakou částku vymohl, náleží mu za ni odpovídající odměna.

Ve světle těchto faktů však vyhláška ve své důvodové zprávě nepředpokládá žádné dopady na podnikatelské prostředí ani dopady sociální. Stejný dokument zároveň konstatuje, že byl návrh konzultován s Českou advokátní komorou. Navzdory tomu je však budoucnost této vyhlášky ve zmíněném znění naštěstí minimálně nejistá.

Rozhodnutí je v rukách ministryně

"Minulý pátek jsem měl v této věci osobní jednání s ministryní Marií Benešovou. Ministryně návrh ještě nečetla, ale slíbila, že jej v této podobě neschválí," říká Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Podle šéfa tiskového odboru ministerstva Roberta Schustera reaguje tato novela primárně na potřebu harmonizace advokátního tarifu s přijatou rekodifikací soukromého práva. "Cílem je zjednodušit úpravy odměňování advokátů," říká.

Nepřijetí novely této vyhlášky úpravy by podle Schustera vedlo především k rozporu s novým občanským zákoníkem a dalšími předpisy s ním souvisejícími. Dodává však, že co se konečné podoby novely týče, tak bude jasněji až po vypořádání všech připomínek k ní.

Dienstbier: Spojování pohledávek by ztratilo smysl

"V případě schválení takového návrhu ztrácí smysl celé to spojování pohledávek. Je to podle mě takto nepřijatelné," míní senátor a stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier. Podle něj navíc není ani nezbytně nutné, aby tento návrh schvalovala ještě současná ministryně v demisi.

Nyní již bývalý poslanec Viktor Paggio, který se v problematice exekucí v minulém volebním období významně angažoval, potom konstatuje, že advokátní tarify si zvláště u nižších částek zaslouží výrazné snížení.

"V debatách o lichvářských ziscích z drobných pohledávek stáli advokáti vždy tak trochu stranou, přitom někdy vydělávali ještě více než exekutoři," říká (Novák, J. Justice chce změnit tarify pro advokáty za exekuci. {citováno 18. 9. 2013}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=11855.)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Při nových vykopávkách v Pompejích byly objeveny udivující umělecké fresky.

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Více»

Vila Preciosa se stala kulturní památkou.

Karlovarská Vila Preciosa, která je součástí honosné vilové kolonie označované jako Westend, je památkově chráněná. Jde o druhou vyhlášenou kulturní památku v Karlovarském kraji v tomto roce. Více»

Všechny články a aktuality »»