Provozuje:
Juris Real Estate

Opoziční senátoři dávají možnost posoudit odklad nájmů Ústavním soudem.

Část senátorů posílá Ústavnímu soudu stížnost na zákony o nájemném, které vláda přijala v době legislativní nouze jako jedno z opatření na pomoc ekonomice v době koronavirové epidemie.

Opoziční senátoři dávají možnost posoudit odklad nájmů Ústavním soudem.

autor. JURIS REAL, ČTK

Část senátorů posílá Ústavnímu soudu stížnost na zákony o nájemném, které vláda přijala v době legislativní nouze jako jedno z opatření na pomoc ekonomice v době koronavirové epidemie.

Senátoři opozičních klubů TOP 09, STAN, ODS, KDU-ČSL a SEN21 požadují, aby vláda pomoc neřešila protiústavně na úkor vlastníků.

Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) informoval, že získal pod iniciativu podpisy dalších 30 kolegů a podal ústavní stížnost s podporou více než třetiny Senátu. Na podání spolupracuje s Občanským sdružením majitelů domů.

Advokátka Hana Marvanová, která podání vypracovala, v návrhu výroku navrhuje soudu odklad zrušení až k 31. prosinci letošního roku.

"Navrhujeme, aby ÚS konstatoval protiústavnost k 31. prosinci 2020 tak, aby vláda měla prostor protiústavní stav napravit způsobem, kdy by nebyla dotčena ústavou garantovaná práva skupiny obyvatel. Jsem přesvědčena, že ani nouzový stav neopravňuje vládu a Parlament k tomu, aby schvaloval protiústavní zákony," konstatovala Marvanová v tiskové zprávě.

Czernin zopakoval, že napadené zákony jsou protiústavní. Stát podle něj jich prostřednictvím naprosto rezignuje na svou ústavní povinnost poskytnout zasaženým osobám (nájemcům) účinnou pomoc. Současně pronajímatelům omezuje vlastnické právo bez náhrady.

"To jsou povinnosti, které vyplývají z Listiny práv a svobod a jsou pro stát naprosto závazné," řekl. Ústavní stížnost považuje za poslední instrument, kterým lze zabránit spuštění nespravedlivého řetězového efektu, na jehož konci může stát smršť oprávněných žalob ze strany pronajímatelů.

Nájemci bez příjmů nebudou moct podle právní normy dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku.

Zákon schválila Sněmovna přes názor Senátu, který podal návrh, aby stát ručil pronajímatelům za 80 procent dlužného nájmu firem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»