Provozuje:
Juris Real Estate

Opozice na Praze 2 podala stížnost na magistrát kvůli Zvonařce.

Opoziční zastupitelé Prahy 2 podali stížnost na kontrolní odbor magistrátu kvůli výstavbě u roubenky Zvonařka. Podle vedení Prahy 2 však opozice lže a manipuluje občany. Rada schválila smlouvu s investorem, která deklaruje spolupráci.

Opozice na Praze 2 podala stížnost na magistrát kvůli Zvonařce.

autor. JURIS REAL

Opoziční zastupitelé Prahy 2 podali stížnost na kontrolní odbor magistrátu kvůli výstavbě u roubenky Zvonařka. Podle vedení Prahy 2 však opozice lže a manipuluje občany. Rada schválila smlouvu s investorem, která deklaruje spolupráci.

Městská část se v ní zavazuje nevznášet námitky, pokud developer splní podmínky, například rozšíření ulice Pod Zvonařkou na úkor pozemku a opravení roubenky.

Zastupitelé Strany zelených, ANO, ČSSD a KDU-ČSL také požádali starostku Janu Černochovou (ODS) o pozastavení usnesení, která rada přijala.

"Podle obecné právní teorie není možné vzdát se smluvně svých práv do budoucna, protože by to bylo v rozporu s účelem, pro který jsou práva stanovena. Takovéto vzdání se práva je obzvlášť alarmující, pokud toto právo vzniklo za účelem hájení veřejného zájmu," uvedl v tiskové zprávě předseda zastupitelského klubu Strany Zelených Jan Hruška.

Vedení Prahy 2 s jejich interpretací nesouhlasí. "Zcela neuznávají soukromé vlastnictví a pošlapávají toto právo zaručené ústavou," uvedl ve vyjádření pro ČTK místostarosta Václav Vondrášek (ODS).

Usnesení je podle nich přijaté v rozporu se zákonem, protože rozhodovací pravomoc v této věci si vyhradilo zastupitelstvo a proto o něm rada rozhodovat neměla.

"Sice nikoli přijetím samostatného usnesení o vyhrazení si pravomoci ve vazbě na dotčenou věc, ale implicitně tím, že tuto záležitost v rámci řádného bodu programu projednalo a bylo o ní hlasováno," uvedl předseda zastupitelského klubu ANO Petr Novotný. Rada ale schválila smlouvu o týden později i přesto, že zastupitelstvo 7. prosince navrhované usnesení nepřijalo. Zastupitelstvo podle Vondráška žádnou vůli se věcí zabývat neprojevilo, jde podle něj o hrubé překroucení faktů.

Městská část není vlastníkem pozemku ani budov, sousedních pozemků, ani přímým účastníkem řízení, proto nemůže podle dřívějšího vyjádření místostarosty Vondráška do procesu vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení nijak zasahovat. Smlouva s investorem - podle něj "dohoda gentlemanů" - je podle něj lepší než nic, byť je obtížně vymahatelná.

"Rada se před rozhodnutím důkladně seznámila s předloženou dokumentací i s názory občanů, akceptovala i opoziční návrh na případné jednání o odkoupení pozemku. V této kauze je samosprávě přisuzována nepřípustná moc ovlivnit rozhodování státních orgánů," uvedl radní městské části pro kulturu Jaroslav Šolc (Občané za spokojené bydlení). O projektu se jedná už devět let, dosud ho Praha 2 vždy odmítala.

Investor plánuje stavbu s 35 byty a 42 garážemi ve dvou podzemních podlažích. Nad úroveň okolního terénu má vystupovat skleněný trojúhelníkový hranol, zbytek domu má tvořit terasovitý objekt přiléhající k opěrné zdi. Opravenou roubenku nabízí městské části k využití. Památkově chráněná roubená vila má tři obytná patra s přibližně 20 místnostmi a technický suterén. V době druhé světové války ji využíval jako ubytovnu Hitlerjugend, po válce ji získala Univerzita Karlova, která ji používala jako kolej pro prominentní studenty z Afriky a Asie. V 80. letech byla upravena pro pracoviště Prognostického ústavu Akademie věd ČR, po revoluci jí využívala Vysoká škola ekonomická. Nyní je po restituci v rukou soukromého vlastníka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»