Provozuje:
Juris Real Estate

Opatření na odklad nájmu je dle mínění Prouzy nepřijatelné a rizikové.

Opatření na odklad nájmů na pomoc podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením museli zavřít provozy, považuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza za nepřijatelné a velmi rizikové řešení.

Opatření na odklad nájmu je dle mínění Prouzy nepřijatelné a rizikové.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Opatření na odklad nájmů na pomoc podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením museli zavřít provozy, považuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza za nepřijatelné a velmi rizikové řešení.

Finanční náklady by se podle něj měly rozdělit mezi vlastníky činžovních domů, nájemce, pomoci by měl také stát.

Prouza tento názor sdělil na společné tiskové konferenci Hospodářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Firmy a živnostníci, kteří kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru museli zavřít své provozy, pravděpodobně budou moci požádat o odklad nájmu za období od 12. března do 30. června.

Dlužný nájem budou muset ve splátkách uhradit do konce roku. Odklad nájmu se nemá vztahovat na placení energií a dalších služeb. Návrh ve středu večer schválila Sněmovna.

Prouza doufá, že návrh bude ještě dále projednáván. Podle něj se vlastníci domů a nájemci shodli na tom, že by se na nákladech měli podílet společně.

Ideálně by tak podle Prouzy měl polovinu nájmu zaplatit stát, ze čtvrtiny by se měla snížit výše nájmu a poslední čtvrtinu by zaplatil nájemník, uvedl.

Současně upozornil, že je nutné vyřešit problém daně z přidané hodnoty z nezaplacených faktur za nájmy.

Odklad nájmu jako vhodnou pomoc nevidí ani majitel značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička. Za nájmy svých obchodů by musel splatit 45 milionů korun.

"Ideální stav by nastal, kdyby nájemci neplatili úroky z prodlení, obchodní centra by si nestahovala obchodní záruky a splátky nájmů by se odložily. Část by jich dotoval stát, ideálně 50 procent, pronajímatelé by dávali slevy z pronájmů v závislosti na vztazích a na nájemce by zbylo přibližně 20 procent, aby byli schopni situaci ustát," řekl Mička.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»