Provozuje:
Juris Real Estate

Online kalkulačka tzv. povinným spočítá, za kolik se vyplatí pracovat.

Lidé, kteří musí splácet dluhy, si mohou na internetu vypočíst, za kolik peněz se jim při srážkách z výdělku vyplatí pracovat.

Online kalkulačka tzv. povinným spočítá, za kolik se vyplatí pracovat.

autor. JURIS REAL

Lidé, kteří musí splácet dluhy, si mohou na internetu vypočíst, za kolik peněz se jim při srážkách z výdělku vyplatí pracovat.

Umožní jim to nově kalkulačka výhodnosti práce, kterou žurnalistům představila Lucie Trlifajová z Centra pro společenské otázky - SPOT.

Kalkulačka má podle ní také rozpoutat debatu o tom, že takzvané nezabavitelné minimum při exekuci je v současnosti příliš nízké a odrazuje lidi od práce.

Aktuálně se nachází v testovacím režimu, naplno by se měla spustit zřejmě na počátku roku 2019.

Podle mapy exekucí, kterou sestavila nezisková organizace Otevřená společnost, mělo loni nějakou exekuci 863.000 Čechů a Češek nad 15 let.

Kolem 151.000 osob mělo přes deset exekucí najednou.

Vedení úřadu práce již dříve konstatovalo, že dluhy a exekuce představují překážku při zaměstnávání. Řada lidí totiž do práce raději nenastoupí a pracuje načerno.

Z oficiálního výdělku by jim při splácení závazků zbylo pouze minimum. Zvýšení nezabavitelné částky doporučují zástupci organizací, které se zaměřují na pomoc dlužníkům.

"Kalkulačka má dva hlavní cíle. Na jednu stranu by měla sloužit sociálním pracovníkům, dluhovým poradcům, ideálně i úřadům práce k tomu, aby mohli ukázat, jaký dopad na finanční situace domácnosti (v exekuci) má přijetí zaměstnání. Druhý účel je ukázat na systémové problémy v nastavení a vzájemných vztazích mezi exekucí, sociálním systémem dávkovým a systémem mezd," uvedla Trlifajová.

Kalkulačka umožňuje nastavit různé parametry, které ovlivňují konečnou výši příjmu při exekuci. Je to například počet osob v domácnosti, typ bydlení nebo velikost zálohy na bydlení.

"Na základě toho ukáže, na jaké dávky má domácnost nárok, jaký má čistý příjem ze zaměstnání, jak vysoké jsou exekuční srážky, a především pak ukáže disponibilní příjem domácnosti. To znamená to, co domácnosti zůstane poté, co zaplatí náklady na bydlení," popsala Trlifajová. Podle ní i autora mapy exekucí Radka Hábla by kalkulačka mohla přispět k otevření diskuze o nutnosti změnit výpočet tzv. nezabavitelné částky. Propočty z kalkulačky totiž potvrzují, že při zvýšení příjmu z 19.000 korun na 20.000 korun začíná být pro lidi práce nevýhodná. U vyššího příjmu ztrácí nárok na dávky v hmotné nouzi, jako je třeba příspěvek na bydlení. I když jim tedy vzroste plat, tak mají nakonec po srážkách z výdělku méně peněz. "Pokud jste jednotlivec a máte jedno dítě, tak máte 6 200 korun plus 1 500 korun za dítě. A to by se mělo změnit," sdělil Hábl. Navýšit by se podle něj měla nejen základní částka, ale právě i částka na dítě. "Je třeba hlavně zvýšit motivačnost, aby se občanům vyplatilo pracovat a aby se lidem vyplatilo navyšovat si příjem," řekl.

Možnou změnou hranice čistého příjmu, nad kterou se při exekuci sráží z příjmu bez omezení, se už zabývají ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo spravedlnosti.

Podle pracovního návrhu by se mohla zvýšit z nynějších zhruba 15.500 na 24.900 korun. O výsledné podobě a částce ale obě ministerstva ještě budou jednat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»