Provozuje:
Juris Real Estate

Omezení maloobchodu bez adekvátních náhrad není možné.

Aktuální omezení maloobchodu je podle realitně-poradenské společnosti CBRE, která mj. spravuje obchodní centra (OC), bez adekvátních kompenzací neudržitelné.

Omezení maloobchodu bez adekvátních náhrad není možné.

autor. JURIS REAL, ČTK

Aktuální omezení maloobchodu je podle realitně-poradenské společnosti CBRE, která mj. spravuje obchodní centra (OC), bez adekvátních kompenzací neudržitelné.

Pokud je naděje, že po vyhlášeném třítýdenním tvrdším režimu budou obchody otevřené a za první čtvrt rok jim stát v dostatečné míře nahradí náklady, je tu možnost, že významná část prodejců dokáže ještě toto období překlenout.

ČTK to řekl vedoucí oddělení retail sektoru a správy obchodních center z CBRE Tomáš Míček.

Obchodníci jsou si podle Míčka vědomi, že se pandemie enormně šíří a objevují se nové mutace koronaviru. Přesto ze stávající situace začínají být zoufalí a hrozí otevřením svých prodejen navzdory vydaným opatřením.

Retailová asociace ve čtvrtek poslala ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) otevřený dopis, ve kterém ho vyzývá k uvolnění maloobchodu, nebo poskytnutí spravedlivých kompenzací. Žádá o úhradu nájemného, pokračování v náhradách mzdových nákladů a příspěvků na další náklady.

Havlíček v pátek večer uvedl, že podnikatelé zasažení v souvislosti s protiepidemickými opatřeními budou moci čerpat zpětně od února pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, živnostníci budou mít nárok na 1 000 korun na den z kompenzačního bonusu.

Dále se chystá podpora 500 korun na zaměstnance a den pro provozy, které zaznamenaly propad tržeb o 50 procent. O limitu se podle Havlíčka ještě diskutuje. Dále ministerstvo průmyslu a obchodu s profesními svazy chystá program postavený na rozdílu mezi náklady a výnosy.

Obchodníci i podnikatelské svazy přesto dlouhodobě upozorňují, že prodejny nejsou z hlediska šíření nákazy rizikovými místy. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jejich provozovatelé do zajištění bezpečnostních a hygienických pravidel od počátku pandemie investovali přes sedm miliard korun.

Nově musejí mít zákazníci i personál v obchodech zakryté dýchací cesty respirátorem.

"Zákazníkům, kteří nemají respirátor, při návštěvě OC nabízíme respirátory zdarma. Také ve většině našich centrech instalujeme stanoviště na antigenní testování na covid-19 a jsme připraveni zavést další potřebná opatření, pokud to bude nutné," doplnil Míček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»