Provozuje:
Juris Real Estate

Odběratelé Bohemia Energy si bez výjimky zásadně pohoršili.

Postižení odběratelé Bohemia Energy si bez výjimky u nových dodavatelů významně pohoršili. Na trhu není produkt, který by se jen pouze trochu blížil podmínkám, na které byli zákazníci zvyklí u Bohemia Energy.

Odběratelé Bohemia Energy si bez výjimky zásadně pohoršili.

autor. JURIS REAL, ČTK

Postižení odběratelé Bohemia Energy si bez výjimky u nových dodavatelů významně pohoršili. Na trhu není produkt, který by se jen pouze trochu blížil podmínkám, na které byli zákazníci zvyklí u Bohemia Energy.

Na konferenci Institutu pro veřejnou diskusi to řekl analytik ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Na trhu existuje aktuálně podle jeho názoru obrovský rozptyl cen elektřiny, pohybují se zhruba od 2 000 do 5 000 Kč za megawatthodinu (MWh). Obdobná situace je také u plynu a tepla. Současný trh s energiemi se podle něj ustálí až v lednu, kdy vstoupí v platnost nové produkty.

Jediné pozitivum ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy je podle Gavora úspora úspěšných dodavatelů za akvizici nových zákazníků.

Získání jednoho zákazníka běžně stojí firmu okolo 10.000 korun, dodavatelé energií tak podle Gavora celkově uspořili až deset miliard korun.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900.000 jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií.

Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v České republice to zdůvodnilo extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích.

Např. společnost ČEZ převzala v režimu dodavatele poslední instance (DPI) zhruba 374.000 bývalých klientů Bohemia Energy. Z režimu DPI již odešlo nebo alespoň zahájilo přechod po šesti týdnech 85 procent z nich.

Místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani uvedl, že databáze klientů od Bohemia Energy je problematická, ČEZ tak zákazníky aktivně oslovuje např. také pomocí SMS, e-maily, přes sociální sítě nebo skrz web ČEZ.

Problematickou databázi zmiňují i další dodavatelé. "Data byla v katastrofálním stavu, v 90 procentech chyběly veškeré kontaktní údaje," prohlásil místopředseda představenstva E.ON Jan Zápotočný.

Zástupci E.ON i další energetické společnosti innogy se shodují, že někteří bývalí klienti Bohemia Energy jsou agresivní, současnou situaci svádí právě na dodavatele poslední instance.

Např. na pobočkách E.ON je nově přítomna ochranka. Bohemia Energy se proti tvrzení o databázích kontaktů ohrazuje.

"V souladu s pravidly GDPR jsme poskytli kontakty zákazníků pouze příslušným provozovatelům distribuční soustavy (PDS), a to na výzvu těchto PDS, ERÚ a ministerstva průmyslu a obchodu, a to ve výhradní souvislosti s přechodem našich bývalých zákazníků k dodavatelům poslední instance," sdělila ČTK mluvčí Hana Novotná.

Žádný z provozovatelů distribuční soustavy podle Novotné nesprávnost či neúplnost údajů nereklamoval, ani o tom firmu neinformoval.

Na současné situaci s drahou elektřinou se podle Gavora podílí řada faktorů, mimo jiné rostoucí ceny emisních povolenek, ale i snížené dodávky plynu z Ruska.

Cyrani upozornil, že ceny elektřiny jsou více než o polovinu vyšší než předchozí maximum z roku 2008. Na konci listopadu činila cena elektřiny zhruba 143 eur (asi 3 640 Kč) za megawatthodinu, předchozí maximum bylo na 90 eurech (2 290 Kč) za MWh v roce 2008. V následujících letech by ale měla cena elektřiny klesat, uzavřel Cyrani.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»