Provozuje:
Juris Real Estate

Od měsíce ledna hypotéky zlevnily až o půl procenta.

Podle statistik makléřské společnosti GOLEM FINANCE průměrná úroková sazba hypoték klesla v srpnu o další desetinu procenta. V součtu od počátku roku už hypotéky zlevnily o více než půl procenta a blíží se prolomení 2,5procentní hranice.

Od měsíce ledna hypotéky zlevnily až o půl procenta.

Autor. JURIS REAL

Podle statistik makléřské společnosti GOLEM FINANCE průměrná úroková sazba hypoték klesla v srpnu o další desetinu procenta. V součtu od počátku roku už hypotéky zlevnily o více než půl procenta a blíží se prolomení 2,5procentní hranice.

Vývoj úrokových sazeb hypoték monitorujeme prostřednictvím cenových indexů GOFI, které na měsíční bázi mapují nabídkové úrokové sazby všech poskytovatelů hypoték na českém trhu. Hodnota titulního indexu GOFI 70 vyjadřující průměrnou úrokovou sazbu hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV*) klesla v uplynulém měsíci z 2,67 % na 2,58 %. Stejným směrem se vyvíjely i úrokové sazby ve zbývajících dvou sledovaných kategoriích fixních sazeb. Hypotéky do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) meziměsíčně klesly z 2,78 % na 2,69 %. V meziročním srovnání jsou tyto hypotéky o 0,6 procenta levnější. V důsledku konkurenčního soupeření a trendu rozvolňování podmínek poskytování hypoték dochází na straně bank ke snižování úrokových sazeb rizikovějších hypoték s vyšším LTV. Index GOFI 100 mapující tuto kategorii klesl v meziročním srovnání již o 7 desetin. Jeho aktuální hodnota činí 3,71 %, loni touto dobou to bylo 4,41 % a ještě v létě 2012 jeho hodnota přesahovala hranici 5 procent! V porovnání se stejným obdobím loňského roku, ale dokonce i v porovnání s prosincem 2013 jsou nyní sazby o více než půl procenta nižší. V prosinci titulní index GOFI 70 (hypotéky do 70 % LTV) dosahoval hodnoty 3,09 % a málokdo čekal, že sazby budou dál klesat a prolomí tehdy platná rekordní minima z června téhož roku (2,97 %). Stalo se. Převedeno na koruny tento pokles sazeb znamená zlevnění hypoték o další stovky korun. Zatímco v loňském prosinci splátka 70% hypotéky s průměrnou sazbou 3,09 % vycházela na 11 182 Kč, nyní je to při sazbě 2,58 % jen 10 676 Kč. Rozdíl činí 506 Kč a v případě hypoték s vyšším LTV je rozdíl ještě markantnější, jak ilustruje následující tabulka.

Index variabilních úrokových sazeb GOFI VAR 70 pokračuje ve stagnaci v pásmu mezi 2,55 a 2,57 % a v porovnání s prosincem 2013 sazby dokonce o 1 setinu procenta vzrostly. Jako by nestačilo, že index variabilních sazeb je v posledních letech stabilnější, než index fixních sazeb. Hypotéky s fixní sazbou budou možná už v příštím měsíci v průměru levnější, než ty se sazbou navázanou na 3měsíční PRIBOR. Banky se podle našeho názoru obávají hypotéky s variabilní sazbou ve větší míře nabízet a tomu odpovídá i nastavení úrokových sazeb. Přitom vyjádření ČNB, která předpokládá stabilní úrokové sazby minimálně do roku 2016, dává slušný předpoklad, že sazby na mezibankovním trhu, a tím i PRIBOR a sazby na něj navázané, budou spíše stagnovat. Variabilní sazby mají z našeho pohledu největší potenciál k dalšímu poklesu (stávající marže v porovnání s fixními sazbami jsou neporovnatelné) a zároveň představují obrovskou příležitost, jak se na trhu nabídkou hypoték odlišit. Banky se však k této příležitosti zatím staví rezervovaně a prioritou jsou nyní fixní sazby, které jim přinášejí jistý výnos a umožní klienta lépe „zaháčkovat“. Naměřené hodnoty a výše popisované trendy korelují se statistikami respektovaného ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX. Ten měří průměrnou úrokovou sazbu všech hypoték poskytnutých v daném měsíci a v červenci jeho hodnota klesla z 2,76 % na 2,72 %. Data za srpen budou zveřejněna ve středu 17. září. S ohledem na vývoj nabídkových sazeb a hodnoty indexu GOFI70 očekáváme, že i srpnový FINCENTRUM HYPOINDEX klesne. Tentokrát mezi iniciátory poklesu úrokových indexů patří Wüstenrot hypoteční banka, GE Money Bank, Equa Bank, Oberbank a ke snížení sazeb se odhodlala i Hypoteční banka, které se navzdory výraznému cenovému tlaku konkurence podařilo v prvním pololetí uhájit pozici lídra v objemu nově sjednávaných hypoték.

V podzimních měsících banky v rámci nejrůznějších kampaní přicházejí s cenově zvýhodněnými nabídkami, které tlačí úrokové indexy dolů. Vývoj na trhu hypoték detailně monitorujeme a tuto sezónnost dokládá i přiložený graf. Od roku 2009 tomu tak bylo téměř vždy, výjimkou byl loňský rok, kdy sazby vykazovaly pozvolný růst a následně odstartovaly pokles, který se dosud nezastavil. Během letošního podzimu očekáváme tuhý konkurenční souboj, kde hlavním nástrojem bude opět cena – poplatky za vyřízení úvěru, poplatky za odhad nemovitosti a samozřejmě úrokové sazby. Stranou podle našeho názoru nezůstanou ani banky z velké trojice a indexy fixních úrokových sazeb budou podle našeho názoru úspěšně atakovat 2,5procentní hranici a postupně se přiblíží cenovému dnu. Pokud začnou úroky letos růst, bude to dle našeho názoru až koncem roku a je dokonce možné, že si na růst úroků počkáme až do začátku roku příštího.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»