Provozuje:
Juris Real Estate

Obyvatelé ČR nejsou příliš spokojeni se svým bydlením.

V komparaci s průměrem Evropské unie také bydlí v menších a starších bytech. Na bydlení navíc dávají větší část svých příjmů než je v Evropě zvykem.

Obyvatelé ČR nejsou příliš spokojeni se svým bydlením.

autor. JURIS REAL

V komparaci s průměrem Evropské unie také bydlí v menších a starších bytech. Na bydlení navíc dávají větší část svých příjmů než je v Evropě zvykem.

Lidé proto cítí potřebu své bydlení vylepšovat a na trhu je obrovský prostor pro rekonstrukce a modernizace.

Obyvatelé České republiky v průměru zaplatí za náklady spojené s bydlením 26 % ze své celkové spotřeby. „Náklady na bydlení v ČR patří v Evropě v poměru k celkovým výdajům domácností na jejich spotřebu mezi nejvyšší. Průměrná velikost bytu je přitom menší než je průměr v Evropské unii a současně je toto bydlení starší,“ uvedl předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňura.

Nejmenší zatížení v Evropské unii mají obyvatelé Malty, kteří za bydlení zaplatí jen něco málo přes 10 % ze svých celkových výdajů. Hluboko pod průměrem se nacházejí ještě pobaltské státy, a dále Kypr nebo Slovinsko.

Naopak nejvíce platí lidé ve Skandinávii a Francii (nejvíce Dánsko 29,5 %), výdaje českých domácností jsou podle statistik Eurostatu 5. nejvyšší v celé Evropské unii.

„Čtvrtina domácností vnímá výdaje spojené s bydlením jako velkou zátěž. Vyšší náklady jsou způsobené částečně díky investicím spojeným se starým bytovým fondem,“ vysvětlil Vladimír Staňura. To otevírá velký prostor k rekonstrukcím a modernizacím, podle nedávného průzkumu ČMSS se v nejbližších letech chystá vylepšovat své bydlení téměř polovina domácností ČR.

České bydlení je přitom nejen staré a v porovnání s celkovými výdaji drahé, ale je také menší, než je standard v Evropské unii.

Průměrná velikost bytu v České republice dosahuje 78 m2, zatímco průměr Evropské unie je 96 m2. Největší byty využívají obyvatelé Kypru (141 m2), Lucemburska (131 m2) a Belgie (124 m2). Naopak v nejmenších bytech žijí lidé v Rumunsku (45 m2), Litvě (62 m2) a Lotyšsku (63 m2). S velikostí svého bytu v ČR je přitom nespokojeno jen zhruba 6 % domácností, tzn., že pro téměř 300 tisíc domácností je jejich byt malý.

„Hlavním důvodem nespokojenosti s bydlením v České republice jsou právě vysoké náklady na bydlení, které vadí čtvrtině domácností,“ dodal Vladimír Staňura. Téměř 14 % pak vadí hluk, následují znečištěné okolní prostředí, vandalismus a kriminalita v blízkosti, vlhkost, velikost či nedostatečná světlost bytu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»