Provozuje:
Juris Real Estate

Obnova Libušína na Pustevnách v Beskydech je po šesti letech u konce.

Veřejnosti se objekt otevře ve čtvrtek. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna, v březnu roku 2014 vyhořela.

Obnova Libušína na Pustevnách v Beskydech je po šesti letech u konce.

autor. JURIS REAL, ČTK

Veřejnosti se objekt otevře ve čtvrtek. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna, v březnu roku 2014 vyhořela.

Muzeum se posléze rozhodlo pro rekonstrukci objektu, který byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou.

Celkové náklady na obnovu Libušína činily 117,5 milionu korun, sdělil na tiskové konferenci na Libušíně Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě, které památku spravuje.

Libušín se po rekonstrukci vrátil do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Lidem se otevře ve čtvrtek, kdy začnou komentované prohlídky objektu.

"Asi měsíc chceme jet v tomto režimu, prohlídky budou zdarma," uvedl Ondruš. Muzeum již vybralo nájemce Libušína i sousedního hotelu Maměnka, Libušín by jako restaurace mohl začít fungovat nejpozději počátkem října, zkušební provoz bude možná již v září.

"Nájemce ještě potřebuje nějakou dobu, aby vše zajistil z hlediska personálu a dovybavení," řekl Ondruš.

Obnova objektu byla podle Ondruše specifická využitím tradičního způsobu opracování dřeva, převážně ručního opracování, ručního tesání trámů nebo ručního hoblování. Také podle Jana Všetečky, jednatele společnosti Archatt, která byla generálním dodavatelem stavby, byla obnova Libušína velkou výzvou.

"Vytvoření vědecké rekonstrukce objektu je v našich končinách nová věc, začínali jsme na spáleništi, kdy tady stálo ohořelé torzo. Museli jsme každý objekt označit, přetřídit," uvedl Všetečka.

Stavba je podle něj do posledního detailu dotažená.

"Vidíme přesnou repliku, byly použity olejové barvy podle původních receptur, jsou tady ručně vyráběná skla," informoval Všetečka. Objekt je dle expertů unikátní skloubením dřevěné roubené stavby a moderních technologií.

"Jde o hašení nebo osvětlení, aby to pokud možno nebylo vidět a hlavně aby to fungovalo. Objekt si bude sedat až o 15 centimetrů, museli jsme zabránit tomu, aby se potrubí nepohnulo, nepopraskalo," konstatoval projektant Jaroslav Svěrek.

Libušín se po rekonstrukci vrátil do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Svěrek používal historické fotografie.

"Nevěděli jsme třeba pořádně, jak dům vypadá zezadu, snažili jsme se vcítit do myšlení Dušana Jurkoviče," poznamenal Svěrek.

Náklady na obnovu Libušína byly 117,5 milionu korun, ministerstvo kultury coby zřizovatel dalo 60,2 milionu korun, sbírka na obnovu vynesla 10,9 milionu, pojišťovna dala 37,5 milionu korun.

Muzeum např. obdrželo zdarma dřevo od Lesů ČR.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»