Provozuje:
Juris Real Estate

Objem realitních investic v ČR loni meziročně klesl o 2,3 pct na 3,54 mld. eur.

Nejvíce investic připadalo na maloobchod (asi 40 procent), následovaly kanceláře a průmyslové a logistické stavby. Podíl českých investorů meziročně vzrostl z 26 na 31 procent. Toto zjištění vyplývá z údajů realitní poradenské společnosti JLL.

Objem realitních investic v ČR loni meziročně klesl o 2,3 pct na 3,54 mld. eur.

autor. JURIS REAL

Nejvíce investic připadalo na maloobchod (asi 40 procent), následovaly kanceláře a průmyslové a logistické stavby. Podíl českých investorů meziročně vzrostl z 26 na 31 procent. Toto zjištění vyplývá z údajů realitní poradenské společnosti JLL.

Celkový objem investic byl loni od roku 2004 druhý nejvyšší. V porovnání s prvním krizovým rokem 2009 vzrostl 6,5krát. Pro letošní rok zatím JLL očekává meziroční pokles zhruba o pětinu.

"Aktuálně evidujeme 45 transakcí, ne všechny se musí nakonec uskutečnit, některé se mohou přesunout na příští rok. Mezi největší zatím patří prodej kancelářské budovy Oregon House v Praze na Zličíně. Ale počátkem roku se většinou těžko odhaduje, co se bude dít v jeho průběhu. Stačí pak jedna větší transakce a objem se výrazně zvýší," uvedl investiční analytik JLL Jiří Horák. Jako příklad připomněl prodej pražského obchodního centra Palladium v roce 2015 za 570 milionů eur (14,4 miliardy korun). Největší obchodní transakcí byl v loňském roce prodej obchodního centra Olympia Brno za 384 milionů eur (9,7 miliardy korun), následovalo portfolio budov Olympia Plzeň, OC Nisa v Liberci a Zlatý Anděl v Praze za 330 milionů eur (8,3 miliardy korun). Mezi kancelářskými budovami byl největší transakcí prodej Škodova paláce v centru Prahy s odhadovanou cenou 90 až 100 milionů eur (2,3 až 2,5 miliardy korun).

Podíl českých investorů loni vzrostl skoro na třetinu, ještě v roce 2014 to bylo 21 procent. K největším investorům patřily společnosti CPI, Reico, Caerus, Crestyl nebo Accolade. Ze zahraničních investorů převládalo Německo, následovaly Francie, Velká Británie, Severní Amerika a Čína. V regionu střední a východní Evropy dosáhl loni objem realitních investic 13 miliard euro (329 miliard korun). Nejvíce jich bylo v Polsku, téměř 40 procent, Česko bylo na druhém místě s podílem 27 procent. Následovaly Maďarsko (15 procent) a Rumunsko (sedm procent).

Údaje JLL zhruba odpovídají číslům realitní poradenské společnosti Cushman and Wakefield, které zveřejnila koncem ledna.

Podle nich objem investic v komerčních realitách loni meziročně klesl o 3,1 procenta na 3,27 miliardy eur (82,7 miliardy korun). Nejsou zde však započítány transakce hotelů a rezidenčních budov.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»