Provozuje:
Juris Real Estate

Objem realitních investic a transakcí loni v České republice vzrostl.

Objem realitních investic v ČR loni vzrostl o 82 procent. Investoři uzavřeli obchody za celkem 1,1 miliardy eur (30,15 miliardy korun), více než polovinu z toho (565 milionů eur, 15,5 miliardy korun) však tvořily tři největší transakce.

Objem realitních investic a transakcí loni v České republice vzrostl.

autor. JURIS REAL

Objem realitních investic v ČR loni vzrostl o 82 procent. Investoři uzavřeli obchody za celkem 1,1 miliardy eur (30,15 miliardy korun), více než polovinu z toho (565 milionů eur, 15,5 miliardy korun) však tvořily tři největší transakce.

Toto zjištění vyplývá z analýzy, kterou uveřejnila mezinárodní realitní poradenská společnost Colliers International.

Největší loňskou realitní transakcí v Česku byla koupě administrativního komplexu The Park americkou společností Starwood Capital za 280 milionů eur (7,67 miliardy korun). Komplex nabízí 116.000 metrů čtverečních kancelářských ploch v Praze 4.

Hlavní pozornost investoři loni podle Colliers zaměřili na kancelářské nemovitosti, ty představovaly 62 procent transakcí.

Tento podíl byl podobný jako v roce 2012 a je jen nepatrně vyšší než pětiletý průměr 56 procent. Nicméně sektor logistiky také zaznamenal neobvykle vysokou úroveň investic a na objemu všech transakcí se podílel 28 procenty. Pětiletý průměr v logistickém odvětví je 15,6 procenta.

Nejaktivnější byli na českém trhu američtí investoři, kteří loni zprostředkovali 36 procent všech realitních investic.

Čeští investoři uzavřeli obchody za celkem 355 milionů eur (9,7 miliardy korun). Z jejich pohledu se jedná o druhý nejúspěšnější rok.

Poptávka po kancelářích loni vzrostla meziročně o 9,9 procenta na 289.900 metrů čtverečních. Volných kanceláří na konci loňského roku mírně přibylo, bez nájemce jich bylo 13,15 procenta.

Developeři a investoři loni zahájili výstavbu 14 kancelářských budov o celkové rozloze 186.600 metrů čtverečních.

Na konci roku 2013 se nacházelo v metropoli ve stavbě 25 kancelářských budov, z nichž 16 by mělo být dokončeno letos, zbytek příští rok.

Trh průmyslových nemovitostí loni zažil rekordní rok hlavně díky logistickým společnostem, které hromadně obnovovaly nájemní smlouvy.

Největší komerční plochy byly postaveny pro Škodu Auto v Mladé Boleslavi (27.000 metrů čtverečních) a Faurecii v Nýřanech (22.490 metrů čtverečních) a Mladé Boleslavi (21.050 metrů čtverečních).

Na konci roku 2013 tak stoupl celkový objem průmyslových ploch na 4,45 milionu metrů čtverečních.

Maloobchod se loni vzpamatovával z krize, o čemž svědčil nízký objem maloobchodní výstavby. To by se však mohlo brzy změnit. "Přibližně 150.000 metrů čtverečních nových maloobchodních prostor, včetně nákupních center a retailových parků, je v současnosti ve výstavbě a mělo by být dokončeno v roce 2014," uvedl generální ředitel Colliers International v České republice Omar Sattar.

Letos by měl být objem realitních investic vyšší. "Mezi podnikatelskou komunitou převládá opatrný optimismus. Jsme svědky rostoucí tendence odklonu od čistého zaměření na úspory k plánování růstu obchodních aktivit při snaze zlepšovat pracovní prostředí," dodal Sattar.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»