Provozuje:
Juris Real Estate

Objem pohledávek inkasních agentur loni klesl o 1,1 mld. Kč.

Objem pohledávek předaných inkasním agenturám klesl v roce 2015 meziročně o 1,1 miliardy korun na 21,3 miliardy korun. Na trhu loni přibylo 1,66 milionu nových pohledávek, což je o 43.000 více než o rok dříve.

Objem pohledávek inkasních agentur loni klesl o 1,1 mld. Kč.

autor. JURIS REAL

Objem pohledávek předaných inkasním agenturám klesl v roce 2015 meziročně o 1,1 miliardy korun na 21,3 miliardy korun. Na trhu loni přibylo 1,66 milionu nových pohledávek, což je o 43.000 více než o rok dříve.

Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu inkasního trhu v Česku provedeného Asociací inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.

Průměrná pohledávka řešená inkasní agenturou v roce 2015 klesla o 1005 Kč na 12.792 Kč. Pohledávky za domácnostmi činily 84,5 procenta, za podniky 15,5 procenta.

"Po velkém propadu v roce 2013 inkasní trh stagnuje. Některé inkasní agentury ukončily činnost, další se začínají orientovat na jiné oblasti působení. Aktuálně je mimosoudní řešení nesplácených dluhů vystaveno hrozbě omezení novými návrhy zákonů. Je reálné nebezpečí, že věřitelé budou donuceni spory s dlužníky řešit především soudně a exekučně, místo sjednávání dohod o odložené splatnosti pomocí inkasních agentur," uvedl prezident asociace Radek Laštovička.

Pokles průměrné odkupované pohledávky potvrzuje racionalitu chování věřitelů, kteří sami řeší své větší pohledávky, zatímco prodávají ty drobné, jež se jim nevyplácí řešit interně. Od roku 2012 došlo celkově k propadu pohledávek předávaných inkasním agenturám o 8,7 miliardy korun, což činí téměř 30 procent. Meziročně inkasní trh přišel o dalších 300 pracovních míst. Počet pohledávek předávaných inkasním agenturám v posledních třech letech však můžeme označit za stabilní, upozornil partner oddělení transakčního poradenství EY Marek Jindra.

Do činnosti inkasních agentur může zasáhnout zákon o spotřebitelském úvěru, který projednává sněmovna.

"Zákon se snaží postihnout a regulovat mnoho věcí najednou, a to včetně mimosoudního inkasa. Na trhu nyní panuje velká nejistota, zda nechtěným efektem zákona nebude znemožnění některých forem mimosoudních dohod s dlužníky sjednávaných nyní prostřednictvím inkasních agentur, které by vyústilo ve zvýšení soudních a exekučních postihů dlužníků," uvedl advokát kanceláře Weinhold Legal Zbyšek Kordač.

V pořadí devátého průzkumu se zúčastnilo 24 inkasních agentur. Podle odhadu průzkum pokrývá 80 procent trhu inkasních služeb v ČR. Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002 a od roku 2006 je členem FENCA (Evropské federace národních asociací inkasních agentur). Členové asociace jsou nejvýznamnější společnosti působící ve správě a inkasu pohledávek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»