Provozuje:
Juris Real Estate

Objem hypoték letos podle MMR klesl o 31 miliard na 124 mld. Kč.

Banky poskytly za letošní tři čtvrtletí lidem 54.700 hypotečních úvěrů za téměř 124 miliard Kč. Proti stejnému období loni to bylo o 16.900 hypoték a 30,7 mld. korun méně.

Objem hypoték letos podle MMR klesl o 31 miliard na 124 mld. Kč.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Banky poskytly za letošní tři čtvrtletí lidem 54.700 hypotečních úvěrů za téměř 124 miliard Kč. Proti stejnému období loni to bylo o 16.900 hypoték a 30,7 mld. korun méně.

Toto zjištění vyplývá z dat uveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

Zájem o půjčky na bydlení letos klesá. Důvodem jsou podle expertů vysoké ceny nemovitostí, které zřejmě v dohledné době klesat nebudou, a zpřísněné podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Průměrná úroková sazba hypoték v září klesla na 2,47 procenta, snížila se osmý měsíc v řadě. "Pokles hypoték za letošní rok v objemech je o 20 procent. V kusech je pokles ještě větší, a to o 24 procent, což je dáno růstem průměrné hypotéky," řekl ČTK poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Největší překážkou je podle něj to, že žadatel o úvěr musí složit pětinu z ceny nemovitosti v hotovosti, aby dostal na zbývajících 80 procent hypotéku. Průměrná hypotéka je 2,3 milionu Kč, žadatel tak musí mít k dispozici 460.000 Kč. Pokud k tomu platí nájem, je to na naspoření hodně peněz, dodal Staňura.

Výrazný meziroční pokles hypotečního trhu je podle ředitele hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milana Voldřicha do velké míry ovlivněn abnormálně vysokou poptávkou po hypotékách v loňském roce. Touto dobou loni se už vědělo, že ČNB zpřísní svou regulaci pomocí stanovení maximálních limitů zadlužení vůči příjmům žadatelů. Snižování sazeb je podle Staňury je logická reakce hypotečních bank na výrazné propady hypotečního trhu. Domnívá se, že trend bude pokračovat.

"Ceny realit v České republice stále pozvolna narůstají. V komparaci s příjmy českých domácností jsou vysoké. Problémem je i nízký počet nově stavěných a prodávaných bytů," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Doplnil, že v případě nových hypoték se v posledním roce setkává s větším zapojením příbuzných, a to formou zástavy další nemovitosti, nebo se připojí jako spolužadatelé.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»