Provozuje:
Juris Real Estate

Objem hypotečních úvěrů letos poklesl o 12,3 miliardy na 101 mld. Kč.

České hypoteční banky poskytly v prvním pololetí letošního roku lidem 47.300 hypoték za celkem 100,8 miliardy Kč. Proti stejnému období loni to je o 8.500 hypoték a 12,3 miliardy korun méně.

Objem hypotečních úvěrů letos poklesl o 12,3 miliardy na 101 mld. Kč.

autor. JURIS REAL

České hypoteční banky poskytly v prvním pololetí letošního roku lidem 47.300 hypoték za celkem 100,8 miliardy Kč. Proti stejnému období loni to je o 8.500 hypoték a 12,3 miliardy korun méně.

Toto zjištění vyplývá z dat uveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Experti neočekávají, že se klesající tendence objemů hypoték do konce roku změní.

"Za poklesem objemu hypotečních úvěrů vidíme rostoucí ceny nemovitostí, zvyšování sazeb hypoték, samozřejmě i promítnutí očekávání rozhodnutí o nových opatřeních ČNB a jejich zavádění," konstatovala mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Důvodem poklesu jsou podle ředitele realitní kanceláře Bidli Ondřeje Mašína zejména stále rostoucí ceny nemovitostí a výrazně přísnější podmínky pro získání hypotečního úvěru.

Poněvadž už v loňském roce Česká národní banka hrozila, že omezí poskytování hypoték, část klientů uspíšila své rozhodnutí koupit nemovitosti, případně si vzít hypotéku. "Očekáváme pokles i za celý rok," podotkl.

Analytička společnosti Partners Lucie Drásalová taktéž v letošním a případně i v dalším roce čeká pokles, ale ne zásadní. Sazby jsou podle ní pořád velmi nízké a ekonomice se daří. Doporučení, která budou platit od října, už stejně obchodní banky ve větší či menší míře dlouhodobě používají, takže by neměla být zásadním důvodem pro nějaký dramatický pokles, podotkla.

Výkonný ředitel společnosti ChytryHonza.cz Niholas Eich za rok 2018 očekává patnáctiprocentní pokles proti roku 2017. Zmenšování hypotečního trhu je důsledkem poklesu nabízených nemovitostí a zvyšování jejich cen a úrokových sazeb.

Hypoteční trh refinancování je navíc velmi konkurenční a tento trend se podle něj do konce roku jen těžko změní. Ve střednědobém horizontu však může několik prvků trh naopak posílit. S nárůstem sazeb mohou investoři opět posílit alternativní investice do nemovitostí a vyjádření Českého statistického úřadu o růstu počtu zahájených staveb o 16 procent může přispět k větší likviditě trhu, dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»